Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Ethische en rechtsfilosofische stromingen

DJ Andy
Gebruikersavatar
V.G.K. Kinky Quaestor
Berichten: 165
Lid geworden op: 28 Jun 2016, 23:04

Ethische en rechtsfilosofische stromingen

Berichtdoor DJ Andy » 11 Okt 2016, 22:08

In dit vak worden de normatieve principes die (waardigheid, gelijkheid, vrijheid, rechtvardigheid) die aan de basis liggen van hedendaagse politieke, ethische en (rechts)filosofische disputen liggen geintroduceerd, hier ligt vooral de aandahct bij hun oorsprong, hun antropologische fundering en hun specifieke invulling door door diverse normatieve theorieën (egalitarisme, liberalisme,…). Hierbij wordt een methode aangeleerd om zelf een mening te vormen en een grondige argumentatie op te bouwen over eigentijdse politieke en ethische disputen (klassieke rechtvaardigingstoets). De laatste lessen zijn gewijd aan enkele rechtsfilosofische disputen zoals het recht om te straffen en het recht op politiek protest. De allerlaatste les is een oefenles.

Examen
Het examen bestaat enerzijds uit meerkeuzevragen (zonder giscorrectie maar met hogere cesuur) die naar de kennis van de leerstof peilen en anderzijds uit één open vraag die onderzoekt in welke mate de student over de vaardigheden en attitudes beschikt om rond een actueel maatschappelijk thema een eigen standpunt en argumentatie uit te werken.
"I drink and I know things" Tyrion Lannister

Terug naar “Minor Recht”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron