Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Mensenrechten

DJ Andy
Gebruikersavatar
V.G.K. Kinky Quaestor
Berichten: 165
Lid geworden op: 28 Jun 2016, 23:04

Mensenrechten

Berichtdoor DJ Andy » 11 Okt 2016, 22:03

De lessen van het vak Mensenrechten hebben betrekking op algemene leerstukken van mensenrechten, maar de nadruk van het vak ligt op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). In het vak Mensenrechten worden bijgevolg de volgende vragen behandeld: Wat zijn mensenrechten? Wat zijn de kenmerken van mensenrechten? Wanneer zijn mensenrechten ontstaan? Wat zijn de bronnen van de mensenrechten? Welke soorten mensenrechten bestaan er en kunnen al deze mensenrechten worden afgedwongen? Wat doen de Verenigde Naties voor de bescherming van de mensenrechten? Wat doet Europa voor de bescherming van de mensenrechten? Hoe interpreteer je het EVRM? Hoe beslist het Europees Hof voor de Rechten van de Mens precies? Wat is de rechtskracht van arresten van het Europees Hof? Hoe lossen we de overbelasting van het Europees Hof op? Wat doe je met repetitieve mensenrechtenschendingen zoals in Rusland? Daarnaast worden een aantal materiële rechten behandeld, alsook enkele thema’s. Het betreft bv. het recht op leven, het verbod van foltering, het verbod van slavernij en dwangarbeid, het recht op persoonlijke vrijheid, het recht op privacy, de vrijheid van meningsuiting, de mensenrechten van inheemse volkeren, de rechten van vluchtelingen en de mensenrechten in tijden van oorlog. De rechtenthema’s variëren elk jaar naargelang hun actualiteitswaarde.

Examen
Het examen bestaat uit twee delen:
Een gesloten boek-examen met open vragen en een beperkt aantal meerkeuzevragen (op 10 punten): er wordt aan de hand van een 4 tot 6-tal vragen gepeild naar de kennis, inzichten en toepassing van de algemene leerstukken inzake de mensenrechten. Daarnaast is er ook een open boek-examen met open vragen en soms enkele meerkeuzevragen (op 10 punten): het examen bestaat in essentie uit een aantal feitelijke casussen (feitensituaties) (3 à 4 vragen), waarbij gevraagd wordt of de betrokken feitensituaties een schending uitmaken van de rechten en vrijheden in het EVRM of een ander mensenrechteninstrument; de vragen beogen eveneens om de student verbanden tussen cursusstukken te laten leggen en bepaalde leerstukken kritisch te evalueren.
"I drink and I know things" Tyrion Lannister

Terug naar “Minor Recht”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron