Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Muziekgeschiedenis I

DJ Andy
Gebruikersavatar
V.G.K. Kinky Quaestor
Berichten: 165
Lid geworden op: 28 Jun 2016, 23:04

Muziekgeschiedenis I

Berichtdoor DJ Andy » 11 Okt 2016, 21:07

Muziekgeschiedenis I is gericht naar een breed publiek en dus zeker niet naar toekomstige muziekspecialisten. Technische kennis over muziek is niet nodig en de docent streeft ernaar om muziektechnische termen en criteria zoveel mogelijk te vermijden. Het gaat vooral om de grote lijnen van de muzikale ontwikkeling, specifiek in relatie tot de bredere cultuurhistorische ontwikkelingen. Dit gedeelte behandelt de muziek vanaf de klassieke oudheid tot 1750. Er wordt veel belang gehecht aan het denken over muziek: de filosofische inbedding van muziek en de criteria die uit de grote theorieën van de Oudheid voortvloeien en de Europese muziek hebben gestuurd. In de colleges krijgen de studenten vooral veel muziek te horen, die de uiteenzettingen illustreren. Daarnaast moeten studenten zelfstandig een aantal opgegeven muziekwerken beluisteren, waarop dan op het examen een luisteroefening wordt afgenomen. De cursus bestaat uit 3 grote stijlperiodes: middeleeuwen, renaissance en de barok. Het doel van dit vak is een breed cultuurhistorisch bewustzijn te creëren en te zorgen voor een esthetische waardering en interpretatie van muziek.

Examen
Schriftelijk examen met open vragen dat bestaat uit twee onderdelen: een luistertest (herkennen en identificeren van luistervoorbeelden) en brede inzichtvragen. De examenresultaten zijn over het algemeen goed. De luisterproef schrikt velen op het eerste gezicht af, maar ook hier zijn de resultaten over het algemeen goed. Prof. Maes hecht groot belang aan het leren luisteren en het aanscherpen van de esthetische ervaring van muziek. De luisterproef staat namelijk op één derde van de punten.

Voorbeeldvragen
- Bespreek dit citaat van Ströhm: 'Italië was wel de bakermat van de Renaissance maar van de renaissancemuziek was ze slechts een stiefmoeder' (of toch iets in die aard) (op 8 punten)
-Bespreek de Gregoriaanse kerkmuziek.
- 3 termen (op 6 punten) (echt geen details maar grote termen, je moest het in ongeveer 5 regeltjes zeggen)
- Missa Caput
- Boëthius
- Guido van Arezzo
- 12 muziekfragmenten
"I drink and I know things" Tyrion Lannister

Terug naar “Minor Kunstwetenschappen”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron