Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Europese economische integratie

DJ Andy
Gebruikersavatar
V.G.K. Kinky Quaestor
Berichten: 165
Lid geworden op: 28 Jun 2016, 23:04

Europese economische integratie

Berichtdoor DJ Andy » 11 Okt 2016, 21:30

Dit opleidingsonderdeel analyseert de instellingen en het beleid dat door de Europese Unie in haar belangrijkste bevoegdheidsdomeinen ontwikkeld is. Studenten bestuderen zelf de institutionele context aan de hand van een hoofdstuk in het handboek. De internationale context wordt later verwerkt in verschillende thema’s die tijdens de les behandeld worden. Inhoudelijk bestaat dit vak uit drie delen:
- Deel 1:
 De geschiedenis van de Europese economische integratie.
 De institutionele structuur van de Europese Unie.
 Economische analyse van de Europese besluitvorming.
- Deel 2:
 Micro-economische aspecten van integratie.
 Theorie van douane-unies en interne markten.
 De effecten van een douane-unie op handelsstromen.
 De rol van schaaleffecten.
 Groei-effecten.
 Het vrij verkeer van kapitaal en arbeid.
- Deel 3:
 Beleidsdomeinen.
 Mededelingsbeleid.
 Europees regionaal beleid.
 Gemeenschappelijk landbouwbeleid.
 Extern handelsbeleid.

Examen
Het is een schriftelijk examen (70%), waarbij er gepeild wordt naar: de kennis van de stof; de mate waarin de student in staat is om een gegeven vraagstuk te doorgronden en te duiden en een samenhang te identificeren binnen het groter geheel van de cursus. De rest van de punten (30%) staat op een werkstuk, een presentatie en een discussie.
Zo moeten groepen van studenten een rapport schrijven rond een thema, gerelateerd aan de cursus, en presenteren hun bevindingen. Ze bediscussiëren ook het rapport en de presentatie van een andere groep.
De paper moet alleen maar geschreven worden door de studenten van de master algemene economie. (De paper moet zelfstandig verwerkt worden uit de recente academische literatuur met betrekking tot één van de vier gecoverde beleidsdomeinen van de EU in kleine groepjes. Na verwerking volgt een onderhoud met de docent met betrekking tot de paper en tenslotte wordt de paper gepresenteerd aan de medestudenten.)
"I drink and I know things" Tyrion Lannister

Terug naar “Minor Economie & Bedrijfskunde”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron