Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Internationale politieke economie

DJ Andy
Gebruikersavatar
V.G.K. Kinky Quaestor
Berichten: 165
Lid geworden op: 28 Jun 2016, 23:04

Internationale politieke economie

Berichtdoor DJ Andy » 11 Okt 2016, 21:29

Dit opleidingsonderdeel situeert zich in de Master Internationale Politiek en bouwt voort op vakken in de bacheloropleiding die historische, feitelijke en theoretische kennis over de internationale politiek en economie aanreiken. Het doel van dit vak is om de studenten kennis te laten maken met de macht-, belangen- en ideeënstructuren die aan de basis liggen van internationale economische processen. Daarbij komen zowel historische als theoretische dimensies aan bod. Er wordt ook van de studenten verwacht dat ze de internationale actualiteit goed volgen.
Tijdens de eerste les wordt het vak “Internationale Politieke Economie” of korter (IPE) inhoudelijk gedefinieerd en worden de verschillende theoretische invalshoeken besproken. Het grootste deel van de lessenreeks zal gaan over:
1) de mondialisering en de nationale beleidautonomie in de wereldeconomie: het debat over de neoliberalisering van het nationaal economisch beleid en de toekomst van de welvaartstaat.
2) de internationale, financiële en monetaire politiek: historische ontwikkeling van het internationaal financieel en monetair systeem met aandacht voor de mondiale crisis van 2007-2009 en de internationale hervormingsmaatregelen.
3) de internationale belastingspolitiek: debat over internationale belastingsconcurrentie, belanstingparadijzen en internationale belastingen op financiële transcaties.
4) de internationale handelspolitiek: historische ontwikkeling van de wereldhandelorganisaties en politieke economie van hedendaagse handelsconflicten.
5) de transnationalisering van productie: analyse van opkomst en macht van multinationale ondernemingen.
6) de internationale ongelijkheid: analyse van trends in binnenlandse en internationale inkomens- en vermogensongelijkheid.

Examen
Het examen voor dit vak is mondeling.
"I drink and I know things" Tyrion Lannister

Terug naar “Minor Economie & Bedrijfskunde”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron