Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Inleiding tot ondernemerschap

Matthis
Gebruikersavatar
Berichten: 4224
Lid geworden op: 29 Jun 2015, 14:47
Locatie: Secretarisdorp

Inleiding tot ondernemerschap

Berichtdoor Matthis » 07 Okt 2015, 14:29

Deze cursus wil de fundamentele begrippen rond ondernemerschap analyseren en over het proces van de start en de eerste groei van een eigen onderneming kennis opdoen. De cursus bevat een generiek deel van 30 uur dat voor alle studenten gedoceerd wordt. Aanvullend wordt per groep van studierichtingen een specifiek gedeelte gedoceerd dat verband houdt met ondernemerschap in die specifieke studierichting (bijvoorbeeld: een sessie over patentprocedures voor technische studierichtingen).

Volgende onderwerpen komen aan bod:
- Wat is ondernemerschap? Wat is innoverend ondernemerschap?: Het belang van ondernemerschap. Verschillen in ondernemersgraad. Verschillende soorten ondernemingen en ondernemers.
- Creativiteit en het ontstaan van ideeën. Technieken voor ideegeneratie. Beschermbaarheid van ideeën. Kosten/baten analyse van technieken voor bescherming.
- Bedrijfsmodellen van ondernemingen. Op welke manier opstarten? Op welke manier groeien? Verschil tussen markten voor ideeën en markten voor producten.
- Waardeketting-analyse, entrepreneurial marketing en competitieanalyse. Technieken voor het inschatten van marktgrootte. Productmarktsegmentatie.
- Het ondernemersteam: complementair of gespecialiseerd? Analyse van cultuur, entrepreneurial orientation en functionele competenties.
- Financiële planning. Inschatting van de financieringsbehoefte en de waarde van het project/de onderneming. Break-even analyse.
- Waardebepaling en ondernemingen.
- Financieringsbronnen voor ondernemers. Verschillen tussen eigen vermogensfinanciering en schuldfinanciering. Over venture capital, business angels en exit-routes voor investeerders.
- Verschillende ondernemingsvormen. Administratieve en juridische procedures bij het opstarten van een onderneming.

Examen

75% van de punten kan verdiend worden met het maken van een businessplan, de andere 25% kan verdiend worden met de mondelinge presentatie en verdediging.
"We want our sound to go into the soul of the audience, and see if it can awaken some little thing in their minds... 'Cause there are so many sleeping people." - Jimi Hendrix

Terug naar “Minor Economie en Bedrijfskunde”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron