Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Historische sociologie

Matthis
Gebruikersavatar
Berichten: 4224
Lid geworden op: 29 Jun 2015, 14:47
Locatie: Secretarisdorp

Historische sociologie

Berichtdoor Matthis » 08 Okt 2015, 13:48

De maatschappelijke en historische wortelen van enkele centrale instellingen van de Westerse samenleving, zoals de staat en de markt, worden verkend. Bovendien wordt stilgestaan bij enkele recente, Westerse structurele en culturele maatschappelijke transformaties. Alle aandacht gaat uit naar de sociale processen die hebben bijgedragen tot de vorming van de hedendaagse Westerse samenleving. De neolithische revolutie, het ontstaan van de eerste staten, de opkomst van het kapitalisme en de geïndustrialiseerde samenleving, de vorming van het kapitalistische wereldsysteem, het ontstaat van de moderne natiestaat en de ontwikkeling van de welvaartsstaat worden behandeld. Ten slotte wordt aandacht besteed aan enkele recente culturele en structurele transformaties, in het bijzonder, de opkomst van een postmaterialistisch waardepatroon, het secularisatieproces en de doorbraak van de netwerksamenleving in het informatietijdperk.

Examen

Het is een mondeling examen met schriftelijke voorbereiding. Hierbij wordt er gepeild naar de concrete kennis van het inzicht in de macrosociologische theorieën.
"We want our sound to go into the soul of the audience, and see if it can awaken some little thing in their minds... 'Cause there are so many sleeping people." - Jimi Hendrix

Terug naar “Minor Politieke en Sociale Wetenschappen”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron