Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Onderzoeksseminarie geschiedenis van Afrika

Matthis
Gebruikersavatar
Berichten: 4224
Lid geworden op: 29 Jun 2015, 14:47
Locatie: Secretarisdorp

Onderzoeksseminarie geschiedenis van Afrika

Berichtdoor Matthis » 07 Okt 2015, 13:54

Dit onderzoeksseminarie, gedoceerd door Baz Lecocq, heeft als thema 'Identiteit en politiek in Afrika'. Het doel van dit vak is (1) gevorderde, degelijk geïnformeerde en wetenschappelijk onderbouwde kennis en inzicht verschaffen m.b.t. de geschiedenis van Afrika, en m.b.t. de impact van deze geschiedenis op mentaliteit, mondiale verhoudingen en hedendaagse Afrikaanse samenlevingen; (2)het uitdiepen van kennis en inzicht m.b.t. de historiografie over Afrika en m.b.t. wetenschappelijke methodologie uit het eigen of aanverwante vakgebied, relevant voor de studie van de geschiedenis van Afrika; (3) het uitdiepen van kennis en inzicht m.b.t. sociaal wetenschappelijke theorie relevant voor de studie van de Afrikaanse geschiedenis; (4) het opzetten van historisch onderzoek m.b.t. Afrika en toepassing van kennis en inzicht m.b.t. Afrikaanse geschiedenis en historiografie op het niveau van het hedendaagse wetenschappelijke debat; (5) over aanpak en resultaten van onderzoek schriftelijk en mondeling communiceren met vakgenoten en leken;(6) intensief toepassen van kritische (zelf)reflectie, theoretische positionering en wetenschappelijke zelfwerkzaamheid met betrekking tot kennis over Afrika in een kader van tijd, ruimte en socialiteit. Het hoofdthema is schuld: hoe kan de 20ste eeuwse schuldenproblematiek waarin het Afrikaanse continent zich bevind ontstaan? Hoe werd de koloniale verovering van Afrika gefinancierd? Er worden ook vragen gesteld naar morele schuld en schuldgevoel, historische slavernij, beschavingsidealen, etc. In eerste zit mag je, indien mogelijk het thema dat je kiest linken aan je masterscriptie. 30% van de evaluatie is niet periodegebonden, 70% wel. Er wordt gekeken naar de participatie in de wekelijkse bijeenkomsten en naar het eindresultaat in de vorm van een paper.
"We want our sound to go into the soul of the audience, and see if it can awaken some little thing in their minds... 'Cause there are so many sleeping people." - Jimi Hendrix

Terug naar “Onderzoeksseminaries”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron