Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Politicologie

Matthis
Gebruikersavatar
Berichten: 4224
Lid geworden op: 29 Jun 2015, 14:47
Locatie: Secretarisdorp

Politicologie

Berichtdoor Matthis » 07 Okt 2015, 11:00

Deze inleidende cursus is in het eerste jaar voorzien en vereist geen voorkennis. Doel is het bieden van een inleidend overzicht van de onderzoeksvragen, de invalshoeken en de centrale onderwerpen van de politicologie; verduidelijken van het eigene, van het onderscheidende van de politicologie; aanduiden van de voornaamste basiswerken en inzicht verwerven in de actualiteit van de Belgische politiek. De cursus bestaat uit veertien hoofdstukken, over volgende onderwerpen: politiek, politicologie, ideologieën, macht, elites, politieke participatie, politieke partijen, parlement en staat, regering en uitvoering van beleid, administratie en publiek bestuur, democratie en verkiezingen, internationale en Europese politiek. Daarnaast wordt aan het begin van de colleges de actualiteit van de Belgische politiek geanalyseerd. Dit verhoogt de kennis van en inzicht in het concrete functioneren van een politiek systeem, nl. het Belgische, en zo worden algemene politicologische uiteenzettingen geconcretiseerd. Nadien moeten studenten deze dossiers zelf via de media opvolgen. Zo worden ze verplicht om op zoek te gaan naar de relevantie van theoretische inzichten voor het begrijpen van de politieke praktijk, om een dialoog te voorzien tussen theorie en empirie. Dit alles voor u gebracht door professor Carl Devos (diene van de tv).
"We want our sound to go into the soul of the audience, and see if it can awaken some little thing in their minds... 'Cause there are so many sleeping people." - Jimi Hendrix

Matthis
Gebruikersavatar
Berichten: 4224
Lid geworden op: 29 Jun 2015, 14:47
Locatie: Secretarisdorp

Re: Politicologie

Berichtdoor Matthis » 13 Jan 2016, 18:06

Open vragen Eerste zit 2015-2016:
- Geef duiding bij volgende benaderingen van de internationale politiek: liberalisme, realisme, radicalisme en constructivisme.
- Geef de geschiedenis van de kieswetgeving vanaf het AMS.
- Pas het kwadrant van conflict en samenwerking toe op de discussie binnen de regering-Michel I over de vluchtelingenkwestie. Illustreer een puntje uit elke hoek aan de hand van een voorbeeld uit deze discussie (4 voorbeelden in totaal dus).

20 meerkeuzevragen, waaronder:
- Wie is Michel Abdissi?
- Hoe werkt de alarmbelprocedure juist?
- Verschillende voorzitters van de Groep van Tien aan hun juiste instantie linken (vb. gaat het over de voorzitter van VOKA, CM, UNIZO, etc.).
- Welke van onderstaande denkers gaf richting aan het conservatisme (Edmund Burke, Anthony Giddens of...)?
- Wat is de titel van het boek van Lipset en Rokkan waarin ze het hebben over breuklijnen?
- Hoe werkt de Europese wetsvorming?
- Wat is non-decision making?
- Waarom is volgens Filip De Rynck België geen bureaucratie zoals Max Weber die voor ogen had?
- Welke stelling is juist aangaande het presidentieel regime?
- Welke stelling is juist aangaande de taalgroepen in België?
- Wat wordt bedoeld met de "administrative state"?
"We want our sound to go into the soul of the audience, and see if it can awaken some little thing in their minds... 'Cause there are so many sleeping people." - Jimi Hendrix


Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron