Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Amerikaanse geschiedenis

Matthis
Gebruikersavatar
Berichten: 4224
Lid geworden op: 29 Jun 2015, 14:47
Locatie: Secretarisdorp

Amerikaanse geschiedenis

Berichtdoor Matthis » 07 Okt 2015, 10:43

Dit gespecialiseerde opleidingsonderdeel wil de studenten vertrouwd maken met de belangrijkste ontwikkelingen in de Amerikaanse geschiedenis en de Amerikaans-Europese relaties sinds 1945. Dit is een overzichtscursus van een aantal belangrijke ontwikkelingen in de Amerikaanse geschiedenis, vanaf de 17e eeuw tot heden. Achtereenvolgens komen aan bod de koloniale tijd, de Onafhankelijkheidsstrijd en totstandkoming van de Amerikaanse grondwet met zijn principes van checks and balances, de transcontinentale expansie en de Monroe doctrine, de slavernij, Burgeroorlog en Reconstructieperiode, de industrialisatie, verstedelijking en verdere trek naar het Westen, de Progressive Reform, de jaren 1920, de Grote Depressie en Roosevelts New Deal, en de politiek-sociale ontwikkelingen in de Verenigde Staten vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden. Tevens bestuderen de studenten zelfstandig literatuur over de Amerikaans-Europese betrekkingen sinds 1945.

Vragen eerste zit 2014:
1. Leg de volgende termen uit:
The Great Society, The Great Emancipator,etc.
2. Leg de verschillen in communicatie uit tussen FDR en Ronald Raegan & bespreek dan hun beleid
3. Wat zijn de veranderingen die Teddy Roosevelt doorvoerde op vlak van binnenlandse politiek en bespreek zijn rol in Latijns Amerika
4. Wat zijn de twee tendensen/verschuivingen die we vandaag zien in de demografie van de VS en hoe kunnen die twee tendensen een invloed hebben op de relatie tussen de VS & Europa

vragen tweede zit 2014:
1. Over de speech van Winthrop (leg uit met welke missie de puriteinen naar Massachussets trokken en geef een voorbeeld waarom Amerika vandaag de dag nog steeds deze ideeën uitdraagt) ish.
2. Checks and balances. Leg uit hoe de (on)macht van de president zich verhoudt tot het congres.
3. Tijdens de jaren 1920 was er veel protest tegen de modernisering. Geef 3 uitdrukkingen van xenofobie tijdens deze periode.
4. Over het artikel "Not like us".
- Leg de stelling van de auteur uit.
- Wat bedoelt hij met ... (iets over de Europese invloed op Amerika na WOII).
- Wat bedoelt hij met Eurodisney?
"We want our sound to go into the soul of the audience, and see if it can awaken some little thing in their minds... 'Cause there are so many sleeping people." - Jimi Hendrix

Matthis
Gebruikersavatar
Berichten: 4224
Lid geworden op: 29 Jun 2015, 14:47
Locatie: Secretarisdorp

Re: Amerikaanse geschiedenis

Berichtdoor Matthis » 16 Jun 2016, 22:47

Eerste zit 2015-2016
1. Leg uit en situeer in de tijd.
a) Indentured servants
b) The Great Emancipator
c) Sunbelt
d) Manifest Destiny

2. Vergelijk FDR met Reagan aan de hand van hun socio-economische programma's New Deal en Reaganomics.

3. Theodore Roosevelt kan gezien worden als de eerste moderne president. Geef twee van zijn nieuwe, binnenlandse verwezenlijkingen.

4. Boek van Geir Lundestad: vergelijk de visie die Europa heeft aangaande de VS aan het begin van de Koude Oorlog en de Europese visie aan het eind van de Koude Oorlog.
"We want our sound to go into the soul of the audience, and see if it can awaken some little thing in their minds... 'Cause there are so many sleeping people." - Jimi Hendrix


Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron