Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Geschiedenis van Afrika

Matthis
Gebruikersavatar
Berichten: 4224
Lid geworden op: 29 Jun 2015, 14:47
Locatie: Secretarisdorp

Geschiedenis van Afrika

Berichtdoor Matthis » 07 Okt 2015, 10:39

Dit vak heeft als doel het verwerven van een brede, degelijk geïnformeerde en wetenschappelijk onderbouwde kennis van en inzicht in de geschiedenis van Afrika, en dit met het oog op een beter begrip van het Afrikaanse heden en verleden. Het is ook de bedoeling om een gevoeligheid voor diversiteit binnen en tussen Afrikaanse samenlevingen, met inbegrip van vergelijkingspunten in een kader van tijd, ruimte en socialiteit, te verwerven. Het vak bestaat uit vier delen:
(1) Geschiedenis van verschillende Afrikaanse prekoloniale rijken, met bijzondere aandacht voor de respectieve sociale, economische, commerciële, geografische, culturele en religieuze machtsbasissen.
(2) Geschiedenis van de kolonisatie van Afrika, met bijzondere aandacht voor de actieve Afrikaanse, Europese en Aziatische invloeden, voor de invloed op sociale, economische, politieke en religieuze structuren en instituties in Afrika, en voor gelijkenissen en verschillen in het proces van kolonisatie op het Afrikaanse continent.
(3) De koloniale geschiedenis, met bijzondere aandacht voor koloniale economie en verschillende vormen van koloniaal bestuur enerzijds, en voor Belgisch Afrika anderzijds.
(4) Geschiedenis van de dekolonisatie, postkoloniaal Afrika en neokolonialisme, met bijzondere aandacht voor de mondiale invloed (Koude Oorlog, globalisering, mensenrechten …), verschillen tussen en binnen Afrikaanse staten, en de rol van staat, samenleving, religie, geweld en macht in het Afrika van vandaag.
50% van de punten kan verdiend worden door het schrijven van een verslag (2 recensies) en participatie, de andere 50% op het schriftelijke examen.
"We want our sound to go into the soul of the audience, and see if it can awaken some little thing in their minds... 'Cause there are so many sleeping people." - Jimi Hendrix

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron