Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Geschiedenis van Zuid-Oost Europa

Matthis
Gebruikersavatar
Berichten: 4224
Lid geworden op: 29 Jun 2015, 14:47
Locatie: Secretarisdorp

Geschiedenis van Zuid-Oost Europa

Berichtdoor Matthis » 07 Okt 2015, 10:37

Dit vak, gegeven door professor Rozita Dimova, biedt een kennismaking met de geschiedenis van de volken van Zuidoost-Europa (de Balkan), met het oog op een beter begrip van hun culturele ontwikkeling en van de huidige Zuidoost-Europese samenlevingen. Het verwerven van de vaardigheid om kritisch om te gaan met bronnen en om concrete historische feiten en gebeurtenissen adequaat te interpreteren.
De geschiedenis van Zuidoost-Europa van in het begin van de 4de eeuw tot vandaag. Het vak heeft de reputatie een van de betere en meest interessante keuzevakken te zijn. Met name komen achtereenvolgens de geschiedenis van Byzantium, de vorming van de middeleeuwse Zuid-Slavische staten Bulgarije en Servië en de geschiedenis van het Osmaanse rijk aan bod. Vervolgens wordt de vorming van de moderne Balkanstaten Albanië, Bulgarije, voormalig-Joegoslavië en Roemenië behandeld. Tenslotte worden de naoorlogse geschiedenis van de Zuidoost-Europese landen, de desintegratie van Joegoslavië en de uitbreiding van de Europese Unie naar de Balkan toe ook bestudeerd. De aandacht gaat vooral uit naar natie- en staatsvorming, politieke instellingen, sociale geschiedenis en ideologische ontwikkelingen zoals socialisme,post-socialisme,nationalisme, natievorming en etnisch conflict. De evaluatie bestaat uit:
-Wekelijkse “responses” van 1 pagina (elke student moet minimum vijf “responses” maken in de loop van de cursus). (20%)
- Mondeling presentatie in het college (25%).
- Eindwerkstuk: paper van 10-15 pagina’s over een onderwerp dat eerder is vastgelegd met de docent. Dit kan ook een schriftelijke versie van de mondelinge presentatie zijn of een Review van een van de belangrijkste tijdens de cursus behandelde teksten. (55%)
"We want our sound to go into the soul of the audience, and see if it can awaken some little thing in their minds... 'Cause there are so many sleeping people." - Jimi Hendrix

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron