Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Geschiedenis van de Islamwereld

Matthis
Gebruikersavatar
Berichten: 4224
Lid geworden op: 29 Jun 2015, 14:47
Locatie: Secretarisdorp

Geschiedenis van de Islamwereld

Berichtdoor Matthis » 07 Okt 2015, 10:35

Bij dit vak, gedoceerd door professor Jo Van Steenbergen, is het de bedoeling een algemeen kader te verwerven van de geschiedenis van de centrale islamlanden met nadruk op de Arabische wereld, alsook inzicht te verwerven in de totstandkoming van de islamitische wereld en de historische evoluties, en hiermee een basis verwerven om de actuele situatie in de regio te leren begrijpen. Deze cursus omvat - een in hoofdzaak politieke - geschiedenis van het beschavingsgebied waar de islam de overheersende wereldbeschouwing is die de openbare orde normeert. Inhoudelijk valt het vak uiteen in drie grote delen, waarin de drie belangrijkste chronologische “golven” in de geschiedenis van de Islamwereld worden behandeld.
Het eerste deel loopt van de opkomst van de Islam in de vroege 7de eeuw tot de volledige desintegratie van het Abbasiedische wereldrijk in de 10de eeuw. Het tweede deel sluit hierop aan, van de verschillende invasies door Turco-Mongoolse stammen vanaf de vroege 11de eeuw tot aan de desintegratie van de vroeg-moderne wereldrijken in de regio. Ten derde wordt kort ingegaan op de hernieuwde Europese infiltratie vanaf de vroege 19de eeuw en op de ontwortelende impact van 'modernisering' in de 19de en 20ste eeuw. Telkens komen de belangrijkste politiek-militaire factoren aan bod, aangevuld door een schets van belangwekkende maatschappelijke, religieuze en andere fenomenen.

Het is een mondeling examen, bestaande uit drie vragen: een kennisvraag (6ptn), een interpretatievraag (6ptn) en een citaat-vraag (3ptn). De kennisvraag is een gesloten-vraag uit de syllabus, de interpretatievraag bestaat -uiteraard- uit uw eigen interpretatie van één van de vragen van de vragenlijst die op voorhand op Minerva staat. Ten laatste komt het citaat uit de lectuurlijst die alsook op Minerva te vinden is. Wie de som al gemaakt heeft, ziet dat er 5 punten missen, deze staan op het maken van een portfolio (meer uitleg in de les).

Examen eerste zit 2011- 2012:
- Beoordeel de evolutie in het prediken van Muhammad in Mekke en Medina.
- In welke mate draagt de frase “revolution in government” bij tot inzicht in de geschiedenis van de 19de-eeuwse islamwereld?
- Tekst van Housley: citaat omtrent de nefaste gevolgen van de kruistochten voor interreligieuze contacten, bespreek

Examen eerste zit 2013-2014
- Leg de ontwikkelingen binnen het Ottomaanse Rijk in de 19e eeuw uit, met speciale aandacht voor Egypte
- Leg het belang van de val van Toledo voor de verdere ontwikkeling van Al-Andalus uit
- Wat bedoelt Van Leeuwen met dit citaat. (over verschil van notie 'stad' bij Weber en Ibn Khaldun)

Voorbeeldvragen 2014-2015
A) Bespreek de 4 fitna's (6 punten)

B) Beoordeel de gevolgen van de "change of pace" die de expansie van het Ottomaanse Rijk in de 16e eeuw meemaakte. (6 punten)

C) Bespreek citaat: "In AH 72/AD 691-92, having just successfully ended a long-running civil war (66-72/685-92) and completed the stunning Dome of the Rock in Jerusalem with its message to Christians to respect God's Oneness and Muhammad as God's Messenger, the caliph 'Abd al-Malik decided to Islamicise a little the coins used in his realm." (uit Hoyland, Writing the Biography of the Prophet Muhammad: Problems and Solutions, 3 punten)
"We want our sound to go into the soul of the audience, and see if it can awaken some little thing in their minds... 'Cause there are so many sleeping people." - Jimi Hendrix

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron