Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Religie- en cultuurgeschiedenis van West-Europa

Matthis
Gebruikersavatar
Berichten: 4224
Lid geworden op: 29 Jun 2015, 14:47
Locatie: Secretarisdorp

Religie- en cultuurgeschiedenis van West-Europa

Berichtdoor Matthis » 07 Okt 2015, 13:31

Deze cursus bouwt voort op de chronologische indelingen van de oudheid, de middeleeuwen, de vroegmoderne tijd en de nieuwste tijd. Dit opleidingsonderdeel vertrekt vanuit een bijzondere focus op de rol van religie in processen van civilisatie, socialisatie en culturele toe-eigening. Zo poogt men inzicht te krijgen in de 'longue durée' van de West-Europese cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis. De cursus legt interdisciplinaire verbanden.
Voor de oudheid ligt de nadruk op de rol van godsdienst als een factor van sociale cohesie in de Grieks-Romeinse wereld, zoals blijkt uit de festivalcultuur in het klassieke polytheïsme en uit de laatantieke christianisering. Wat de middeleeuwen betreft, wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van ‘boodschap’ naar ‘instituut’ binnen het christendom, aan de relatie tussen orthodoxie en ketterij in het religieuze veld en aan de rol van bekering in de ontwikkeling van de christelijke schuldcultuur. Voor de vroegmoderne tijd staat de wisselwerking tussen religie, samenleving, politiek en economie centraal, en ligt de
focus op de confessionaliseringprocessen in het katholicisme en calvinisme. Voor de nieuwste tijd wordt gefocust op het réveil en de neergang van de traditionele religieuze instituten en de opkomst van nieuwe zingevingssystemen in de 19de en 20ste eeuw in het Westen.

Het examen
Examenvragen eerste zit 2011-2012
Essayvraag: Durkheim zijn theorie krijgt de kritiek geen verklaring te kunnen geven voor (historische) verandering. Leg uit en illustreer adhv 2 transitiemomenten.
Korte vragen:
A) Was het conflict tussen Pelagius en Augustinus zuiver theologisch? Bespreek.
B) Geef verschillende mogelijke momenten van oorsprong voor secularising.
C)Tekstje mystica Maria Van Oignies:
- Wat bedoelt Vauchez met " de heiligen daalden neer op aarde"
- geef vier kenmerken van lekenheiligen in de 12de-15de eeuw
- bespreek tekstje in licht archetypen Weber en theorie Bourdieu

Examenvragen eerste zit 2013-1014
Essayvraag: aan de hand van de cursus aan tonen dat het gebruik van sociologische theorie in het onderzoek naar cultuur-en religie geschiedenis nuttig kan zijn aan de hand van 2 zelf te kiezen sociologen.
korte vragen:
A) 3 citaten uitleggen (wijzen op de overgang van matiging naar deprivatie
B) 2 prenten van de Brugse bloedprocessie (Me en VMT) in verband brengen met de spatial turn.
C) Welke begindatum zou je kiezen voor het proces van secularisering en waarom?

Examenvragen tweede zit 2013-2014
Essayvraag: artikel waarin sport wordt gezien als de vervanger van religie, deze theorie met je kunnen linken aan concepten uit de cursus. Hierbij moet je ook je eigen mening kunnen formuleren.
korte vragen:
A) de 3 agenten van Bourdieu uitleggen
B)tabel met betrekking tot het calvinisme kunnen uitleggen (dus eigenlijk waarom is bankroet een zonde? )
C) Theorie van David martin
"We want our sound to go into the soul of the audience, and see if it can awaken some little thing in their minds... 'Cause there are so many sleeping people." - Jimi Hendrix

Anselm
Gebruikersavatar
Imperator Interretis
Berichten: 4646
Lid geworden op: 03 Nov 2012, 12:29
Locatie: Het WereldWijde Web

Re: Religie- en cultuurgeschiedenis van West-Europa

Berichtdoor Anselm » 19 Jun 2016, 13:49

Eerste zit '15-'16:

Gesloten-boekgedeelte:
1) Een mogelijke interpretatie van godsbeelden is de theurgie van Iamblichus, leg uit. Plaats dit ook in de andere interpretaties van godsbeelden.
2) Bespreek de kenmerken van de bedelordes, leg ook de Le Goff-hypothese hierbij uit. Komt deze hypothese min of meer overeen met de 13e-eeuwse hypotheses van Bonaventura en Humbertus van Romans?
3) Leg uit wat confessionalisering inhoudt. Bespreek waarom er in de Republiek der Nederlanden toch religieuze tolerantie was. In Frankrijk stond confessionalisering sterk in verband met de monarchie, leg uit.

Open boek, essayvraag: Wat bedoelt Max Weber met z'n "onttovering van de wereld" of rationalisering? Pas ook toe op de ontwikkeling van het christendom vanaf het ontstaan tot nu. Welke kritieken zijn er al op deze theorie gekomen en welke zou je nog kunnen formuleren?
"Dude, this is the way the world works! If you wanna find some quality friends, you've gotta wade through all the dicks first!" - Eric Cartman

Alex Peetermans
Gebruikersavatar
Forumpersoonlijkheid van de maand
Berichten: 1738
Lid geworden op: 23 Okt 2012, 22:25
Locatie: Wemmel

Re: Religie- en cultuurgeschiedenis van West-Europa

Berichtdoor Alex Peetermans » 11 Aug 2016, 09:44

wat ik mij altijd afvraag, hoe onthouden mensen die vragen zo exact? :o shit!
Het grootste kwaad dat een mens kan overkomen is dat hij slecht over zichzelf gaat denken. - Johannes Wolfgang Goethe


Terug naar “Derde Bachelor”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron