Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


burgerschap en staat in de oudheid

Charlotte_V
Gebruikersavatar
Berichten: 144
Lid geworden op: 04 Mei 2014, 14:17
Locatie: Brugge en Gent

burgerschap en staat in de oudheid

Berichtdoor Charlotte_V » 11 Sep 2014, 14:30

Dit vak wordt gedoceerd door Andries Zuiderhoek. Dit is een gevorderd specialisatievak binnen de master geschiedenis dat tot doel heeft de student de werking en vorming van antieke staatsvormen en staatsinstellingen te leren kennen. De student moet kritisch leren omgaan met de bronnen die ons inlichten over burgerschap en staat.
Aan de hand van hoorcolleges en bestudering van zowel antieke bronpassages (in
vertaling) als capita selecta uit moderne vakliteratuur wordt een overzicht gegeven van de hoofdlijnen van het Griekse en Romeinse denken over politiek en van de werking van antieke politieke systemen. De nadruk ligt daarbij op de wisselwerking tussen politieke theorie en politieke praktijk. Aan de hand van begrippen als ‘staat’,‘burgerschap’, ‘democratie’, ‘monarchie’ en ‘oligarchie/aristocratie’ zullen we de evolutie van het politieke denken en de politieke praktijk bestuderen gedurende de Oudheid,waarbij zowel antieke debatten als moderne visies op het antieke politieke denken en
de antieke instellingen aan de orde komen.
De evaluatie bestaat uit een schriftelijk examen met open vragen.

nuttige links:
ECTS-fiche: http://studiegids.ugent.be/2014/NL/stud ... 002506.pdf
topics van vorig jaar:http://vgk-flwi.fkgent.be/vgkforum/viewtopic.php?f=303&t=9645

Voorbeeldvragen:
1. In zijn Politika (1319b2 - 27) stelt Aristoteles: 'Measures like those which Cleisthenes passed when he wanted to increase the power of the democracy in Athens [...] are useful in the extreme form of democracy. [...] Every contrivance should be adopted which will mingle the citizens with one another...' Hoe bracht Cleisthenes een dergelijke 'vermenging' van de Atheense burgerij tot stand en waarom was dit van belang voor het succes van zijn democratische hervormingen?

2. Was de Romeinse Republiek een oligarchie? Motiveer je antwoord met behulp van een gedetailleerde bespreking van de voornaamste Republikeinse politieke instituties.

3. Wie of wat waren de philoi? Geef enige historische context.

4. Tekstfragment uit Res Gestae vs. fragment uit Romaike Historia van Cassius Dio. Welke van deze beide bronpassages geeft volgens jou het meest waarheidsgetrouwe beeld van de positie van de princeps in het Romeinse Rijk? Of zijn beide bronnen te eenzijdig in hun oordeel? Verwerk in je argumentatie de voornaamste instellingen en constitutionele ideologische karakteristieken van het Principaat.

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron