Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


numismatiek en geldgeschiedenis van de oudheid

Charlotte_V
Gebruikersavatar
Berichten: 144
Lid geworden op: 04 Mei 2014, 14:17
Locatie: Brugge en Gent

numismatiek en geldgeschiedenis van de oudheid

Berichtdoor Charlotte_V » 11 Sep 2014, 14:24

Wat? 'Numismatiek' is de studie van munten en penningen. Het is voor de studie van de klassieke oudheid een belangrijke hulpwetenschap omdat munten informatie bevatten over talrijke aspecten die in andere bronnen niet of nauwelijks gedocumenteerd zijn: onbekende koningen, migraties, plundertochten, handelsstromen en economische transformaties, technische ontwikkelingen, stijlevoluties, religieuze overtuigingen, afbeeldingen van verdwenen documenten,
portretten enz. Inhoudelijk komen deze onderdelen aan bod:
• Overzicht van de munt- en geldgeschiedenis van de Oudheid van bij het ontstaan (ca. 600 v.C.) tot de Vroeg-Byzantijnse periode (6e eeuw). De nadruk ligt op de ontwikkeling van het Griekse en Romeinse muntwezen, maar er wordt ook ruimeaa ndacht besteed aan muntslag bij andere volkeren (Kelten, Iberiërs, …) en rijken (Perzische, Parthische, …).
• Diverse onderzoeksthema’s m.b.t. specifieke onderwerpen uit de munt- en geldgeschiedenis van de Oudheid (bvb. ontstaan van de munt, rol van banken, ...) worden grondig besproken waarbij zowel de bronnen als de moderne theorieën en argumenten aan bod komen. Hierbij wordt ruim ingegaan op de diverse technieken en methodes die in de numismatiek gebruikt worden.
• De studenten leren munten en foto's van munten identificeren en beschrijven

Verder bestaat dit opleidingsonderdeel uit 80% hoorcolleges en 20% werkcolleges. De evaluatievorm is 20% niet -periodegebonden, de andere 80% staat op een mondeling examen.

nuttige links:
ECTS-fiche: http://studiegids.ugent.be/2014/NL/stud ... 002540.pdf
topics van vorig jaar:http://vgk-flwi.fkgent.be/vgkforum/viewtopic.php?f=303&t=9646

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron