Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


historische demografie

Charlotte_V
Gebruikersavatar
Berichten: 144
Lid geworden op: 04 Mei 2014, 14:17
Locatie: Brugge en Gent

historische demografie

Berichtdoor Charlotte_V » 11 Sep 2014, 11:55

Dit vak gedoceerd door professor Christa Matthys, wil inzicht verschaffen in de bevolkingsgeschiedenis via een vergelijkende studie van de demografische ontwikkelingen binnen een lange termijn perspectief. Studenten vertrouwd maken met de sleutelvariabelen en de geëigende bronnen en methoden van de discipline van de historische demografie.
Het eerste deel van de cursus bestaat uit drie delen:
(a) Een kritisch overzicht van de specifieke bronnen en werkinstrumenten die in het historisch demografisch onderzoek worden gebruikt.
(b) Praktische toepassingen waarbij nader wordt ingegaan op de basisprincipes en de methodologie van de historische demografie (via oefensessies in het computerlokaal).
(c) Een status quaestionis van het recente onderzoek binnen het vakgebied. (vademecum wordt via Minerva ter beschikking gesteld)

De tweede helft van de cursus bestaat uit werkcolleges. Daarin bediscussiëren de
studenten in groepen van twee à drie aan de hand van op voorhand ter beschikking
gesteld materiaal en op basis van de tijdens de hoorcolleges opgedane kennis telkens één opgelegd onderwerp en ontwikkelen een onderzoeksopzet (hypotheses, bronnen, methodes, mogelijke valkuilen) dienaangaande. Na de les wordt telkens een rapport ingediend per discussiegroepje. Overkoepelend thema dit jaar is de relatie tussen,seksualiteit en vruchtbaarheid. Specifieke onderwerpen die aan bod zullen komen zijn:onwettige vruchtbaarheid, onderhandelingspositie van huwelijkspartners aangaande vruchtbaarheidsbeslissingen, etc.
50% van de punten staat op een schriftelijk examen, de andere 50% kan verdiend worden door participatie in de lessen en de schriftelijke rapportering van de discussies tijdens de werkcolleges.

Nuttige links:
ECTS-fiche:http://studiegids.ugent.be/2014/NL/studiefiches/A000403.pdf
topics van vorig jaar:http://vgk-flwi.fkgent.be/vgkforum/viewtopic.php?f=303&t=9652

Voorbeeldvragen:
1: Hoe ga je te werk om de bevolkingsevolutie van Gent te kennen gedurende 18 en 19de eeuw. Welke bronnen hanteer je hierbij?
2: Vergelijk de demografische transitie tussen de Europese landen en de ontwikkelingslanden
3: Als je een thesisonderwerp zou moeten kiezen en het moet te maken hebben met historische demografie, welk onderwerp kies je, welke bronnen ga je gebruiken en welk debat kan je eraan koppelen.
4: Schets een levensloop van een koppel uit de 18de eeuw en uit het einde van de 20ste eeuw. Vergelijk hierbij de verschillende patronen (huwelijk, sterfte, nataliteit)
5: Schets volgende begrippen:
- Zelinsky
- Ig
-gezondheidstransitie
- George Alter

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron