Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Romeins recht

Charlotte_V
Gebruikersavatar
Berichten: 144
Lid geworden op: 04 Mei 2014, 14:17
Locatie: Brugge en Gent

Romeins recht

Berichtdoor Charlotte_V » 11 Sep 2014, 11:16

Deze cursus, gedoceerd door Dirk Heirbaut, wil in de eerste plaats het Romeinse recht ten tijde van de Romeinen bestuderen, terwijl minder aandacht besteed wordt aan het middeleeuwse en het latere Romeins recht, al wordt daar wel kort op ingegaan om aan te tonen welk belang Rome voor ons gehad heeft, want ons recht is van Romeinse oorsprong en is misschien wel de grootste nalatenschap die we van Rome mochten ontvangen. Die Romeinse wortels van ons recht vormen dan ook een mooi argument tegen iedereen die beweert dat historische kennis, en dan zeker van de klassieke oudheid, niet zinvol is. Volgende onderwerpen zullen aan bod komen: basisbegrippen, extern recht, intern recht, procedure, personen-en familierecht, eigendom, contracten, delicten en boetes, erfrecht en testamenten. De evaluatievorm voor dit vak is een schriftelijk, open boek examen.

nuttige links:
ECTS-fiche:http://studiegids.ugent.be/2014/NL/studiefiches/A001364.pdf
topics vorig jaar:http://vgk-flwi.fkgent.be/vgkforum/viewtopic.php?f=303&t=9657

Voorbeeldvragen:
-3 stukken schrappen uit de cursus Romeins recht, specifiek bedoeld voor historici: Welke delen zou u schrappen? Waarom?

- Stel Octavianus stelt u aan om de formula-procedure te hervormen, hoe pakt u dit aan?

-Stel dat u voor vrienden de 'slaven' moet behandelen om dezen te integreren in een rollenspel op computer; hoe zou u dat doen?

- Octavianus Augustus wordt dictator van Europa. Werk een immigratiebeleid uit gebaseerd op Romeins Recht.

-Koen Verboven wordt dictator van Vlaanderen en voert de formula-procedure opnieuw in. Werk een reclamecampagne uit voor de formula.

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron