Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


sociale politiek in Europa sinds 1750

Charlotte_V
Gebruikersavatar
Berichten: 144
Lid geworden op: 04 Mei 2014, 14:17
Locatie: Brugge en Gent

sociale politiek in Europa sinds 1750

Berichtdoor Charlotte_V » 11 Sep 2014, 10:24

Dit opleidingsonderdeel, gedoceerd door professor Antoon Vrints wil studenten vertrouwd maken met diverse perspectieven op de ontwikkeling van sociale politiek in België en Europa in de moderne en hedendaagse tijd (negentiende en twintigste eeuw). De cursus is interdisciplinair van opzet: inzichten en concepten uit de geschiedenis, sociologie en politicologie worden tegen elkaar afgewogen. Het historiserende perspectief op sociale politiek wil bijdragen tot een kritische analyse van actuele sociale problemen.Het focust op de geschiedenis van sociale politiek in België en Europa tijdens de afgelopen twee eeuwen. Sociale politiek wordt daarbij niet verengd tot het sociale beleid van de welvaartsstaat. Uitgangspunt is een omvattender perspectief: elke vorm van definiëring van een sociaal probleem/van interventie om dergelijke problemen het hoofd te bieden, valt onder de noemer ‘sociale politiek’. De analyse van de geschiedenis van sociale politiek gebeurt op twee niveaus in dit opleidingsonderdeel:
1) Een aantal benaderingen en tendensen uit het onderzoek over de geschiedenis van sociale politiek wordt ontleed.
2) Jaarlijks worden een aantal wisselende terreinen van sociale politiek (zoals bijvoorbeeld armenzorg, gezondheidszorg of onderwijs) geanalyseerd.
40% van de punten voor dit vak kan verdiend worden door participatie tijdens de colleges, presentaties en papers van 1-2 pagina's. De andere 60% van de punten staat op het mondelinge examen.

Nuttige links:
ECTS-fiche: http://studiegids.ugent.be/2014/NL/stud ... 003108.pdf
topics vorig jaar:http://vgk-flwi.fkgent.be/vgkforum/viewtopic.php?f=303&t=9663

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron