Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


geschiedenis van Afrika

Charlotte_V
Gebruikersavatar
Berichten: 144
Lid geworden op: 04 Mei 2014, 14:17
Locatie: Brugge en Gent

geschiedenis van Afrika

Berichtdoor Charlotte_V » 11 Sep 2014, 10:15

Dit vak gedoceerd door professor Inge Brinkman heeft tot doel het verschaffen van gevorderde, degelijk geïnformeerde en wetenschappelijk onderbouwde kennis en inzicht m.b.t. de geschiedenis van Afrika, en m.b.t. de impact van deze geschiedenis op mentaliteit, mondiale verhoudingen en hedendaagse Afrikaanse samenlevingen; Uitdiepen van kennis en inzicht m.b.t. de historiografie over Afrika en m.b.t. wetenschappelijke methodologieën uit het eigen of aanverwante vakgebieden, relevant voor de studie van de geschiedenis van Afrika; Toepassing van kennis en inzicht m.b.t. Afrikaanse geschiedenis en historiografie op het niveau van het hedendaagse wetenschappelijke debat; Schriftelijk en mondeling communiceren met vakgenoten en leken over bovengenoemde punten; en intensief toepassen van kritische (zelf)reflectie, theoretische positionering en wetenschappelijke zelfwerkzaamheid met betrekking tot kennis over Afrika in een kader van tijd, ruimte en socialiteit. Het hoofdthema van de lessen is "macht in Afrika".
De les bestaat uit drie delen. In het eerste deel wordt de opgegeven literatuur besproken, mondeling ingeleid door een tweetal studenten, een z.g. referent en co-referent. In het tweede deel verzorgt de docent een kort hoorcollege ter inleiding op de literatuur voor volgende week. In het derde deel wordt ingegaan op de actualiteit in Afrika die in groepsdiscussie vanuit historisch perspectief wordt geanalyseerd.
Het schriftelijk examen is een z.g. meeneem examen (60%) . De student krijgt enige weken voor het examen de vragen en de bijbehorende extra stof en bereidt zelfstandig een essay ter beantwoording voor dat op het examen uitgeschreven wordt. Daarnaast wordt het referaat (de mondelinge inleiding in de les) meegewogen, samen met participatie in de les. De twee boekrecensies worden elk voor een cijfer beoordeeld dat meeweegt in het eindcijfer.

Nuttige links:
ECTS-fiche: http://studiegids.ugent.be/2014/NL/stud ... 002631.pdf
topics van vorig jaar:http://vgk-flwi.fkgent.be/vgkforum/viewtopic.php?f=303&t=9664

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron