Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Amerikaanse geschiedenis

Charlotte_V
Gebruikersavatar
Berichten: 144
Lid geworden op: 04 Mei 2014, 14:17
Locatie: Brugge en Gent

Amerikaanse geschiedenis

Berichtdoor Charlotte_V » 11 Sep 2014, 09:12

Dit gespecialiseerde opleidingsonderdeel wil de studenten vertrouwd maken met de belangrijkste ontwikkelingen in de Amerikaanse geschiedenis en de Amerikaans-Europese relaties sinds 1945. Dit is een overzichtscursus van een aantal belangrijke ontwikkelingen in de Amerikaanse geschiedenis, vanaf de 17e eeuw tot heden. Achtereenvolgens komen aan bod de koloniale tijd, de Onafhankelijkheidsstrijd en totstandkoming van de Amerikaanse grondwet met zijn principes van checks and balances, de transcontinentale expansie en de Monroe doctrine, de slavernij, Burgeroorlog en Reconstructieperiode, de industrialisatie, verstedelijking en verdere trek naar het Westen, de Progressive Reform, de jaren 1920, de Grote Depressie en Roosevelts New Deal, en de politiek-sociale ontwikkelingen in de Verenigde Staten vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden. Tevens bestuderen de studenten zelfstandig literatuur over de Amerikaans-Europese betrekkingen sinds 1945.
nuttige links:
ECTS fiche: http://studiegids.ugent.be/2014/NL/stud ... 001961.pdf
topics vorig jaar: viewtopic.php?f=303&t=9656

Vragen eerste zit 2014:
1. Leg de volgende termen uit:
The Great Society, The Great Emancipator,etc.
2. Leg de verschillen in communicatie uit tussen FDR en Ronald Raegan & bespreek dan hun beleid
3. Wat zijn de veranderingen die Teddy Roosevelt doorvoerde op vlak van binnenlandse politiek en bespreek zijn rol in Latijns Amerika
4. Wat zijn de twee tendensen/verschuivingen die we vandaag zien in de demografie van de VS en hoe kunnen die twee tendensen een invloed hebben op de relatie tussen de VS & Europa

vragen tweede zit 2014:
1. Over de speech van Winthrop (leg uit met welke missie de puriteinen naar Massachussets trokken en geef een voorbeeld waarom Amerika vandaag de dag nog steeds deze ideeën uitdraagt) ish.
2. Checks and balances. Leg uit hoe de (on)macht van de president zich verhoudt tot het congres.
3. Tijdens de jaren 1920 was er veel protest tegen de modernisering. Geef 3 uitdrukkingen van xenofobie tijdens deze periode.
4. Over het artikel "Not like us".
- Leg de stelling van de auteur uit.
- Wat bedoelt hij met ... (iets over de Europese invloed op Amerika na WOII).
- Wat bedoelt hij met Eurodisney?

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron