Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


historische antropologie van de middeleeuwen en de VMT

Charlotte_V
Gebruikersavatar
Berichten: 144
Lid geworden op: 04 Mei 2014, 14:17
Locatie: Brugge en Gent

historische antropologie van de middeleeuwen en de VMT

Berichtdoor Charlotte_V » 10 Sep 2014, 20:19

Het vak 'Historische antropologie van de middeleeuwen en vroegmoderne tijd' wordt door prof. Dr. J. Deploige en door prof. Dr. Anne-Laure Van Bruaene verzorgd. In dit opleidingsonderdeel dienen studenten inzicht te verwerven in de toepassing van (cultureel-)antropologische onderzoeksmethoden in het historisch onderzoek van de middeleeuwen en vroegmoderne tijd en in de specificiteit van de historische antropologie zoals die door historici is ontwikkeld sinds het einde van de jaren 1980.
De cursus bestaat uit werkcolleges waarin via gevalstudies wordt ingegaan op een aantal belangrijke thema's uit de historische antropologie. In die gevalstudies wordt de nadruk vooral gelegd op de confrontatie van interdisciplinaire, theoretische literatuur met concreet onderzoek.
Enkele voorbeelden van thema’s die aan de orde komen, zijn: Groepsculturen, culturele toe-eigening, urban legends,doodsbeleving, ritueelstudie, vrijetijdsbeleving, dierensymboliek, drinkcultuur, de constructie van gender en genderrollen,religieus geweld, etc. Naast de hoorcolleges zullen er ook werkcolleges zijn waarin discussie over specifieke casussen aan bod zal komen. Er is ook een excursie voorzien naar de ruïne van de Sint-Baafsabdij. Wekelijkse taken staan op 20% van de punten en het examen dat op 80% van de punten staat, is mondeling.
nuttige links:
ECTS fiche: http://studiegids.ugent.be/2014/NL/stud ... 002713.pdf
topics vorig jaar: viewtopic.php?f=303&t=9651

examenvragen eerste zit 2013-2014
Middeleeuwen:
vraag1: Leg het narrenschip uit en situeer.
vraag2: Intrede van Isabella van Portugal en Filips de Goede. Bespreek het bronfragment en link deze aan geziene theoretici.

Vroegmoderne Tijd:
vraag 1: Leg een afbeelding uit.

vraag2: Bespreek het geziene werk van Darnton en geef zowel zijn kritieken op de mentaliteitsgeschiedenis als de kritieken die hij heeft ontvangen.

Middeleeuwen:
vraag1: vergelijk de manier waarop de twee assistentes bronnenonderzoeken deden in de les emotie. Pas de tekst van Rosenwein erop toe. Geef je mening waarom de tekst van Rosenwein al dan niet hierop kan toegepast worden.
Vraag 2: Een foto van het schilderij met Heindrich Suso, leg uit.

Vroegmoderne Tijd:
vraag1: een bronfragment over de processie met de kattenorgel uitleggen en linken aan het thema rituelen.
vraag2: Een foto van Hendrik VIII uitleggen (schaambuidel, baard)

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron