Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Geschiedenis van de Podium- en Mediale kunsten

AmauryVDH
Gebruikersavatar
Berichten: 175
Lid geworden op: 03 Mar 2012, 10:14
Locatie: Ninove
Contact:

Geschiedenis van de Podium- en Mediale kunsten

Berichtdoor AmauryVDH » 16 Sep 2014, 13:13

Dit opleidingsonderdeel biedt een historisch overzicht van de theatervernieuwingen van 1880 tot tweede helft van de 20ste eeuw (Antoine, wagner, Appia, Stanisslavski, Brecht,...) . Er wordt bijzondere aandacht geschonken aan de relatie met de andere kunsten en aan de relevantie van de artistieke en discursieve productie van de besproken podiumkunstenaars voor de hedendaagse podiumkunsten. Het vak helpt studenten inzicht te verwerven in de artistieke en discursieve productie van de podiumkunstenaars en het belang ervan te erkennen voor hedendaagse theatermakers. Studenten bouwen een elementaire kijkervaring op m.b.t. de podiumkunsten. Ook fotografie, film en video komen sporadisch aan bod. De lessen worden geïllustreerd aan de hand van PowerPoint en af en toe wordt een bij de les aansluitende film bekeken. Verder verlangt men voor dit vak ook dat je een paper schrijft. Daarin dien je een vergelijking te maken tussen vijf artikels die je kunt kiezen uit de cursus en vijf theaterteksten die je uit een lijst kunt kiezen.

Examen

De evaluatie gebeurt aan de hand van een taak (20%) en een schriftelijk examen (80%). De taak is niet te onderschatten, want het lezen van de theaterteksten vergt heel wat tijd. Wel zal je merken dat het schrijven van vijf pagina’s vlotter gaat dan verwacht. Het examen bestaat uit een drietal open vragen en vijf begrippen. Er wordt zowel letterlijke reproductie als vergelijkingen (inzicht) verwacht. De student moet voor zowel de taak als het examen geslaagd zijn om voor dit opleidingsonderdeel te kunnen slagen.

Voorbeeldvragen

- Hoe ging men om met het surrealisme in het theater?
- Bespreek de rol van Mejerchold in de geschiedenis van de podiumkunsten.
- Begrippen: le cocu magnifique, monotoon reciet, ‘Schall und Rausch’.

Terug naar “Minor Kunstwetenschappen”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron