Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Burgerlijk Procesrecht

Boudry
Gebruikersavatar
Berichten: 413
Lid geworden op: 10 Jun 2012, 19:53

Burgerlijk Procesrecht

Berichtdoor Boudry » 29 Sep 2012, 15:19

Dit vak, gedoceerd door Piet Taelman, draait rond de studie van en toelichting op de algemene beginselen van behoorlijke rechterlijke geschillenbeslechting, gerechtelijke organisatie, actoren van justitie, bevoegdheid (intern rechtsverkeer), de rechtspleging (m.i.v. het kort geding en de rechtspleging op verzoekschrift), rechtsmiddelen, rechtshulp en bewijstechnieken voor de hoven en rechtbanken van de rechterlijke macht in burgerlijke zaken Er volgen ook enkele basisbeginselen van het beslag- en executierecht, met inbegrip van de collectieve schuldenregeling. Ook is er een kort overzicht van bepaalde methodes van alternatieve geschillenoplossing. Kort gezegd: het burgerlijk procesrecht behandelt het verloop en de behandeling van rechtszaken die zich afspelen tussen twee gewone burgers.

Nuttige Links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar

Examenvragen eerste zit 2010-2011

1) Over een wanbetaler: cliënt wil dit oplossen zonder proces. Welke oplossingen zijn er?
1.1 Er komt toch een proces van maar werd betekent aan een vrouw die zich uitgaf als schoonmoeder van de gedagvaarde. Deze is toch aanwezig op de inleidende zitting en werpt de nietigheid op. Hoe los je dit op?
1.2 Voor welke rechtbank komt dit? (behoorde tt de exclusieve bevoegdheid van het vredegerecht)
1.3 Op het dagvaardingsexploot ontbreekt het adres (enkel de stad werd vermeld); Vormgebrek en nietigheid worden opgeroepen wat doe je?

2) Verhaaltje over beslag. De beslagene klaagt over het beslag en zegt dat hij best wel de som direct kan betalen maar dat hij dat niet wil omdat hij zeker is dat hij in beroep gelijk krijgt.
Hoe los je dit op?
2.1 De wagen die de beslagene leent van een vriend zit ook in het beslag omdat hij niet kon aantonen dat de wagen niet van hem was. Hoe krijg je die wagen uit het beslag.
2.2 ............

3) Over hoger beroep. Met welke schriftelijk stuk dien je beroep in bij de casus?
3.1 Bereken de beroepstermijn
3.2.......
Time you enjoy wasting, is not wasted.

Terug naar “Minor Recht”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron