Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


heuristiek vroegmoderne tijd

Charlotte_V
Gebruikersavatar
Berichten: 144
Lid geworden op: 04 Mei 2014, 14:17
Locatie: Brugge en Gent

heuristiek vroegmoderne tijd

Berichtdoor Charlotte_V » 10 Sep 2014, 18:45

Dit vak, gedoceerd door professor dr. René Vermeir, wil studenten in staat stellen zelf wetenschappelijk onderzoek te verrichten met betrekking tot de vroegmoderne tijd. Hiervoor worden de bestuurlijke, gerechtelijke en kerkelijke structuren van de 16e- 18e eeuw, met een focus op de Nederlanden, besproken. Ook wordt er een overzicht gegeven van bibliografieën en bronnen (gepubliceerd of onuitgegeven) dit zowel in gedrukte als elektronische vorm. Er wordt een overzicht gegeven van wetenschappelijke bibliotheken en archiefinstellingen in binnen -en buitenland die van belang zijn voor de vroegmoderne geschiedenis. Verder komen zoekstrategieën in functie van onderzoeksvragen aan bod. Het is de bedoeling dat de studenten in staat zijn onder meer de typologie van de bronnen van de vroegmoderne periode te begrijpen en een goed zicht hebben op de producenten van deze tijd. 40% van de punten kan verdiend worden met een taak. Het is een praktische oefening op basis van onuitgegeven archiefmateriaal. Concreet houdt dit in dat men in groepjes van 3 studenten stukken, resoluties van de staten van Vlaanderen (Frans en Nederlands) dient te transcriberen. Vervolgens moet men een regest (samenvatting) van de transcriptie maken. De werklast van deze taak is niet te onderschatten: begin er tijdig aan! Deze taak is zeker een goede oefening voor het vak paleografie ! Met het examen kan je de andere 60% verdienen. Het is een schriftelijk examen met open vragen.

Nuttige links:
ECTS fiche: http://studiegids.ugent.be/2014/NL/stud ... 002682.pdf
topics van vorig jaar:http://vgk-flwi.fkgent.be/vgkforum/viewtopic.php?f=293&t=9619

examenvragen 2013-2014
examenvragen tweede zit 2012-2013
vraag 1: als je onderzoek doet naar eetgewoonten aan het hof in Mechelen (18de eeuw?), waar ga je dan zoeken en welke bronnen ga je gebruiken?
vraag2: geef toelichting over de drie graden van justitie.
vraag3: geef de evolutie van de staten van Vlaanderen.
vraag4: Door wie konden particulieren verdedigd worden in de raad van Vlaanderen en hoe ging dit in z'n werk?
vraag5: begrippen: minuut, etc.

examenvragen eerste zit 2012-2013
vraag1: Je doet onderzoek naar de geboorte van Karel V, in welke archiefinstellingen kan je terecht?
vraag2: Je doet onderzoek naar oproer in een stad in West-Vlaanderen, in welke archiefbestanden kan je hierover informatie vinden en waarom?
vraag3: Welke 4 archiefbestanden kan men opnoemen voor de oorlogsvoering in onze gewesten door landvoogd Ferdinand van Oostenrijk van 1634-1641?
vraag4: hoe werd een gewoonte bewezen?
vraag5: bron voor de voor de briefwisseling tussen Marnix van Sint Aldegonde en Willem de Zwijger?
etc.

Terug naar “Tweede Bachelor”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron