Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Geschiedenis van de wetenschappen in de oudheid

Boudry
Gebruikersavatar
Berichten: 413
Lid geworden op: 10 Jun 2012, 19:53

Geschiedenis van de wetenschappen in de oudheid

Berichtdoor Boudry » 18 Sep 2013, 11:34

Dit basisvak introduceert studenten in de geschiedenis van de wetenschappen in de Oudheid binnen een multi-cultureel perspectief, met bijzondere aandacht voor historiografische problemen rond de plaats van wetenschappen binnen de bredere kenniscultuur.
Aan de hand van verschillende wetenschapstakken (wiskunde, mechanica, astronomie, optica…) wordt de vraag gesteld naar de verhouding van het wetenschappelijke denken tot andere kenvormen binnen hun historische, sociale en culturele context. De ontwikkelingen van deze wetenschapstakken worden telkens behandeld binnen verschillende historische en culturele contexten met bijzondere aandacht voor de transmissie van kennis tussen culturen en de interactie tussen geleerde en subwetenschappelijke tradities. Door een bijzondere aandacht voor niet-Westerse tradities wordt een alternatief perspectief geboden op het vooroordeel dat alle wetenschappelijke kennis ontstaan is binnen de Grieks-Romeinse traditie. Zowel de gevolgde methodes als bereikte resultaten worden bediscussieerd. 25 procent van de punten gaan naar een werkstuk ( voordracht) die je tijdens het jaar maakt, de overige punten haal je op je mondeling examen. Examenvragen komen enkel uit de cursus. De cursus is bondig en duidelijk gestructureerd en dus vlot leerbaar. Er schuilt wel een klein addertje onder het gras: terwijl het eerste deel over de natuurfilosofen, de eleatische school etc. ons heel bekend voorkomt uit de in 1e bachelor gevolgde lessen wijsbegeerte, handelt de tweede helft van de cursus (geneeskunde, astronomie, …) echter over veel namen die tot nu toe voor velen onbekend zijn. Laat het ‘makkelijke’ eerste deel van de cursus je dus niet misleiden!

Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar
Time you enjoy wasting, is not wasted.

Terug naar “Minor Klassieke traditie”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron