Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Gender en diversiteit

Boudry
Gebruikersavatar
Berichten: 413
Lid geworden op: 10 Jun 2012, 19:53

Gender en diversiteit

Berichtdoor Boudry » 29 Sep 2013, 16:55

Dit vak wordt gegeven door C. Longman en vormt een kennismaking met actuele theorievorming en onderzoek binnen het veld 'gender en culturele diversiteit', met het doel vanuit een cultuurvergelijkend perspectief, analytisch en kritisch inzicht te verwerven in de sociale en culturele constructie en representatie van gender in relatie tot andere vormen van diversiteit zoals etniciteit en religie.
Introductie tot de genderstudies, gender als analytisch concept en de discussies rond 'diversiteit' (hoorcolleges): overzicht gender als analytisch concept op het niveau van het individu, instellingen en representatie in de menswetenschappen; overzicht van de ontwikkeling van het 'verschildebat' tem transnationaal feministische bewegingen. Introductie tot een genderperspectief in de socioculturele antropologie (hoorcolleges): overzicht van de methodologische en conceptuele ontwikkelingen binnen de feministische antropologie en de antropologie van gender. Lezen van wetenschappelijke teksten en voeren van discussies op verschillende domeinen (casussen) waarin gender en culturele diversiteit interageren in verschillende sociopolitieke processen, bijvoorbeeld: gender en religie: gender in religieuze tradities; gender en multiculturalisme: etniciteit, migratie, burgerschap; gender en globalisering: mensenrechten, nationalisme, traditionalisme en secularisatie; gender en culturele productie: literatuur, media, populaire cultuur.

Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar

Voorbeeldvragen:
1. Wat is de heteroseksuele matrix?
2. Verklaar volgend citaat en becommentarieer. Is het van toepassing op de maatschappij/cultuur waarin jij leeft? Onderbouw je mening. "in contemporary patriarchal culture, a panoptical male connoisseur resides within the consciousness of most women: they stand perpetually before his gaze and under his judgement".
3. Fragment uit een interview met ouders van een geadopteerde Ethiopische jongen. Becommentarieer en bespreek vanuit het kruispuntdenken en vanuit het perspectief van Peggy McIntosh.
Time you enjoy wasting, is not wasted.

Terug naar “Minor globalisering en diversiteit”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron