Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Theorie van de internationale betrekkingen

Boudry
Gebruikersavatar
Berichten: 413
Lid geworden op: 10 Jun 2012, 19:53

Theorie van de internationale betrekkingen

Berichtdoor Boudry » 18 Sep 2013, 16:44

Deze cursus wordt gedoceerd door D. Lesage en laat toe de opgedane kennis vóór de derde bachelor over de internationale politiek theoretisch te kaderen. Tevens is het van cruciaal belang bij de opmaak van de bachelorpaper en de masterpaper. Het opleidingsonderdeel heeft drie doelstellingen: 1) de studenten vertrouwd maken met de belangrijkste theoretische invalshoeken voor de studie van de internationale politiek, 2) de studenten inzicht geven in de geschiedenis van de theorie van de internationale relaties, en 3) de methodologische competenties van de studenten bij de studie van de internationale politiek versterken. De cursus vangt aan met een toelichting aangaande theorievorming en enkele kernbegrippen. Vervolgens wordt in een aantal lessen de geschiedenis van de theorievorming aangaande internationale betrekkingen behandeld. Daarop volgen vier hoofdstukken waarin de vier hoofdstromen in de theorievorming worden besproken: a) realisme, b) samenwerkingsmodellen (o.a. liberalisme, regimetheorie, integratietheorie, Engelse School), c) structurele afhankelijkheid (o.a. dependencia, Wereldsysteemanalyse, neo-Gramscianen, Amsterdam School), en d) betekenisgeving (o.a. constructivisme, postmodernisme, gender-benaderingen). Hierbij wordt telkens terug naar historische wortels gerefereerd. Het laatste hoofdstuk gaat specifiek in op de theorievorming sedert het einde van de Koude Oorlog. Zodoende wordt kennis en inzicht aangereikt om de huidige wereldorde te kunnen interpreteren. Doorheen de cursus wordt geregeld stilgestaan bij methodologische problemen en wordt de opgedane theoretisch kennis toegepast op (recent) wetenschappelijk onderzoek.

Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar

Voorbeeldvragen:
1)Leg het veiligheidsdilemma uit.
2)Bespreek de macht van een internationale organisatie
3)Is de visie van Lenin op imperialisme nog actueel?

1) Sociaal contructivisme van Alexander Wendt uitleggen adhv situatie Israel-Palestina (6pt)
2) Internationale organisatie: welke 2 grote categorieën zijn te onderscheiden binnen een IO en welke functies zijn te verbinden aan elk van die 2 categorieën,2P per functie 2 voorbeelden en hoe ze tot hun recht komen (6tp)
3) Japan geeft ontwikkelingshulp aan arme landen in ruil voor goedkeurende stem in IO en/of instellingen voor de liberalisering van de walvisjacht. Is dit soft power? Leg uit adhv definitie Soft power (2p)
4) Engelse school en zijn dynamieken in relatie met R2P, leg uit. (2p)
5)Leg het concept status inconsistency uit adhv buitenlands beleid van Rusland 2(p)
6)Leg uit: embedded liberalism en plaats in historische context (2p)
Time you enjoy wasting, is not wasted.

Terug naar “Minor politieke en sociale wetenschappen”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron