Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Latijnse epigrafie

Boudry
Gebruikersavatar
Berichten: 413
Lid geworden op: 10 Jun 2012, 19:53

Latijnse epigrafie

Berichtdoor Boudry » 15 Sep 2013, 14:30

Aan de hand van inleidende lessen, bestudering van een handboek en bespreking van inscripties in de les wordt een inleiding gegeven in de Latijnse epigrafie. De nadruk ligt daarbij enerzijds op de diverse functies van inscripties in de antieke maatschappij en cultuur, en anderzijds op de mogelijkheden en problemen waarmee de historicus geconfronteerd wordt bij het gebruik van inscripties als historische bronnen. Ook zal getracht worden studenten enigszins vertrouwd te maken met de voornaamste publicatieplaatsen (corpora, collecties en tijdschriften) van inscripties. Kennis van het Latijn is sowieso handig, maar vrees hier zeker niet voor onoverkomelijke grammatica of ingewikkelde zinsconstructies. Het is eerder de bedoeling de studenten vertrouwt te maken met een vrij bizar brontype en hen een zekere ingesteldheid aan te laten kweken.

Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar

Voorbeeldvragen:
1. De Romeinen hadden een "sense of audience" volgens Ray MacMullen. Leg uit.
2. HMHNS , aanvullen, vertalen en uitleggen.
3. Een inscriptie (IMPCAE[SRI] DIVI TRAIANO PART[HICI F DIVI NERVA NEPOTI TRAIANO HADRIANO AUGPONTIFICI MAXIMOTRIB POTEST VIII COS III PP COLONIA OSTIA CONSERVATA ET AUCTA OMNI INDULGENTIA ET LIBERALITATE EIUS) Aanvullen en vertalen, type inscriptie geven, de [] uitleggen, zeggen welke keizer het was, en wat de onderstreepte functies in de keizerlijke titulatuur betekenen.
4. M FAVONI M F POL 7 LEG XX VERUCUNDUS ET NOVICUS LIB POSUERUNT H S E, aanvullen en vertalen, zeggen wat de 7 is, type inscriptie geen, de juridische band tussen de twee die het monument opgericht is.
5. Inscripties verschaffen een realistisch en neutraal beeld van de Romeinse sociale werkelijkheid in al haar aspecten. Zeggen of je het eens was met de stelling of niet, en uitleggen
6. LDDD, VSLLM, STTL en LEG AUG PR PR, aanvullen, vertalen, betekenis en zeggen op welk type inscriptie deze afkortingen voorkwamen.
Time you enjoy wasting, is not wasted.

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron