Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Historische demografie

Boudry
Gebruikersavatar
Berichten: 413
Lid geworden op: 10 Jun 2012, 19:53

Historische demografie

Berichtdoor Boudry » 15 Sep 2013, 13:45

Inzicht verschaffen in de bevolkingsgeschiedenis via een vergelijkende studie van de demografische ontwikkelingen binnen een lange termijn perspectief. Studenten vertrouwd maken met de sleutelvariabelen en de geëigende bronnen en methoden van de discipline van de historische demografie.
De cursus bestaat uit drie delen:
(a) Een kritisch overzicht van de specifieke bronnen en werkinstrumenten die in het historisch demografisch onderzoek worden gebruikt.
(b) Praktische toepassingen waarbij nader wordt ingegaan op de basisprincipes en de methodologie van de historische demografie (via oefensessies in het computerlokaal).
(c) Een status questionis van het recente onderzoek binnen het vakgebied. Enerzijds komen de verschillende theorieën en modellen betreffende de interacties tussen de demografische variabelen (sterfte, geboorte, huwelijk en migratie) en de maatschappelijke ontwikkelingen (op sociaal-economisch en cultureel vlak) aan bod. De nadruk wordt daarbij gelegd op de confrontatie tussen de historische en de hedendaagse situatie. Anderzijds worden de plaats en de veranderingen op het vlak van familie en gezin in dat maatschappelijke gebeuren uitvoerig besproken. Speciale aandacht gaat naar gezinsvorming, inkomens- en arbeidsstrategieën en intergenerationele verhoudingen.

Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar

Voorbeeldvragen:
1: Hoe ga je te werk om de bevolkingsevolutie van Gent te kennen gedurende 18 en 19de eeuw. Welke bronnen hanteer je hierbij?
2: Vergelijk de demografische transitie tussen de Europese landen en de ontwikkelingslanden
3: Als je een thesisonderwerp zou moeten kiezen en het moet te maken hebben met historische demografie, welk onderwerp kies je, welke bronnen ga je gebruiken en welk debat kan je eraan koppelen.
4: Schets een levensloop van een koppel uit de 18de eeuw en uit het einde van de 20ste eeuw. Vergelijk hierbij de verschillende patronen (huwelijk, sterfte, nataliteit.
5: Schets volgende begrippen:
- Zelinsky
- Ig
-gezondheidstransitie
- George Alter
Time you enjoy wasting, is not wasted.

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron