Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Inleiding tot historische geografie

Boudry
Gebruikersavatar
Berichten: 413
Lid geworden op: 10 Jun 2012, 19:53

Inleiding tot historische geografie

Berichtdoor Boudry » 15 Sep 2013, 13:39

De studenten vertrouwd maken met de geschiedenis van het cultuurlandschap en de elementen die het (cultuur)landschap gevormd hebben in de historische periode (vanaf de Romeinse tijd tot vandaag). De studenten basiskennis verschaffen over de problemen, de resultaten en de debatten dienaangaande. De benadering is interdisciplinair van aard.

De cursus geeft eerst een overzicht van de geschiedenis van de discipline - "historische geografie" of ook wel "nederzettingsgeschiedenis" genoemd- vanaf het begin van de twintigste eeuw. Ook de basisliteratuur en tijdschriften worden besproken. Daarna volgt een (algemeen) overzicht van de belangrijkste landschapsvormende factoren (waardoor werd het landschap bepaald in het verleden?). Dit luik valt uiteen in twee delen: (1) Het landschap in de pre-industriële
tijd (landelijk en deel stedelijk) en (2) Het landschap in de 19de-20 ste eeuw (id) Telkens worden typische voorbeelden getoond die niet geografisch bepaald zijn (nadruk West- Europa). Tenslotte volgt een overzicht van de geschiedenis van het landschap in Vlaanderen (Middeleeuwen - vandaag). Ook dit valt uiteen in twee delen twee delen: (1) Het landschap in Vlaanderen in de pre-industriële tijd en (2) Het landschap in de 19de-20ste eeuw met nadruk op recente veranderingen en de Vlaamse landschapsrelicten. Hierbij sluiten twee wetenschappelijke excursies aan op het terrein.

Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar

Voorbeeldvragen:
- kaart: bespreek alles wat je ziet op deze kaart (Popp kaart): de kouters (verschil tussen dorp en hofkouter), driesen, motte, bewoning, infrastructuur, percelering..

- kaart: Ferraris kaart (idem hierboven)

- kaart: uit boek van Verhulst

- wat zijn kreken? gevolg van deze kreken? wat is veen? wat is turf? waarvoor dient turfwinning?

- economisch verschil tussen 2 slagenstelsel en 3 slagenstelsel

- over ontgonnen dorpen (Waldhufendorf, ..).
Time you enjoy wasting, is not wasted.

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron