Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Burgerschap en staat in de oudheid

Boudry
Gebruikersavatar
Berichten: 413
Lid geworden op: 10 Jun 2012, 19:53

Burgerschap en staat in de oudheid

Berichtdoor Boudry » 15 Sep 2013, 13:02

Dit vak wordt gedoceerd door Arjan Zuiderhoek. Dit is een gevorderd specialisatievak binnen de master geschiedenis dat tot doel heeft de student de werking en vorming van antieke staatsvormen en staatsinstellingen te leren kennen en kritisch leert omgaan met de bronnen die ons inlichten over deze. Centraal in de cursus zal staan het begrip burgerschap, de rechten en plichten van de burger ten overstaande van de staat, en de evolutie die deze doormaakten in de loop van de antieke geschiedenis.

Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar

Voorbeeldvragen:
1. In zijn Politika (1319b2 - 27) stelt Aristoteles: 'Measures like those which Cleisthenes passed when he wanted to increase the power of the democracy in Athens [...] are useful in the extreme form of democracy. [...] Every contrivance should be adopted which will mingle the citizens with one another...' Hoe bracht Cleisthenes een dergelijke 'vermenging' van de Atheense burgerij tot stand en waarom was dit van belang voor het succes van zijn democratische hervormingen?

2. Was de Romeinse Republiek een oligarchie? Motiveer je antwoord met behulp van een gedetailleerde bespreking van de voornaamste Republikeinse politieke instituties.

3. Wie of wat waren de philoi? Geef enige historische context.

4. Tekstfragment uit Res Gestae vs. fragment uit Romaike Historia van Cassius Dio. Welke van deze beide bronpassages geeft volgens jou het meest waarheidsgetrouwe beeld van de positie van de princeps in het Romeinse Rijk? Of zijn beide bronnen te eenzijdig in hun oordeel? Verwerk in je argumentatie de voornaamste instellingen en constitutionele ideologische karakteristieken van het Principaat.
Time you enjoy wasting, is not wasted.

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron