Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Pre-en Protohistorie

Boudry
Gebruikersavatar
Berichten: 413
Lid geworden op: 10 Jun 2012, 19:53

Pre-en Protohistorie

Berichtdoor Boudry » 20 Sep 2012, 13:26

Dit is terug een van de keuzevakken uit het eerste jaar. Philippe Crombé en Roy Van Beek nemen dit opleidingsonderdeel op zich. Het is een diachroon chronologisch overzicht van de pre- en protohistorische periodes, industrieën en culturen van Europa, met nadruk op West-Europa in het Paleolithicum, het Mesolithicum, het Neolithicum, de bronstijd en de ijzertijd. Daar het op de maandagmorgen valt, zien velen het vaak niet zitten om naar de lessen te gaan, maar wees niet beet genomen! Deze cursus groeit ieder jaar door nieuwe ontdekkingen en is daardoor zeker niet te onderschatten. Dit is een buisvak in het eerste jaar en in de lessen is het soms wel eens een uitdaging om wakker te blijven door de vele sites waarbij je soms wel oprecht kunt verwonderd zijn en even wakker worden. De lessen worden aangevuld met vele en rijke powerpoints. Naar de lessen gaan voor dit vak is zeker aangeraden omdat alleen zo je de essentiële zaken van de details kunt onderscheiden en dat is een zaak van slagen of buizen bij dit blokvak.

Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar


Examenvragen eerste zit 2010-2011:

1) De megalithische traditie in Europa in funeraire context en monumenten schetsen in de periode ... Zo veel mogelijk in detail over verspreiding, kenmerken, bouw, ...

2) De verspreiding van metalen in Europa; bespreek verspreiding, gebruik, kenmerken, ...

3) Een tabel met verschillende sites en culturen waarbij je een archeologische situering moest geven, de cultuur (enkel bij sites), een absolute datering (niet bij sites) en een situering in de ruimte.
oa. Chertomlyk, Atapuerca (Sima de los Huesos), Federmesser-cultuur, Dimini-cultuur, ...

4) Een lange lijst met definities en je moet het juiste woord geven

5) de meerkeuzevragen met GIS-correctie van -0,5 bij een fout antwoord.
Time you enjoy wasting, is not wasted.

Gast

Re: Pre-en Protohistorie

Berichtdoor Gast » 24 Jan 2013, 11:44

Hey

Zijn er ook voorbeelden van die meerkeuzevragen gekend?
Of wat voor meerkeuzevragen zijn dat? (Haal de juiste/foute stelling er uit,...)

Bij voorbaat dank :)

Den Hugo
Gebruikersavatar
Berichten: 7967
Lid geworden op: 23 Sep 2010, 01:37

Re: Pre-en Protohistorie

Berichtdoor Den Hugo » 24 Jan 2013, 12:03

De meerkeuzevragen kunnen van verschillende aard zijn. Zo kan er bijvoorbeeld een foto staan van een graf waarna volgt 'uit welke tijdsperiode stamt dit graf', van een pot met dezelfde vraag,... Daarvoor is het vrij belangrijk toch de powerpoints te gebruiken bij het studeren ;)

Gast

Re: Pre-en Protohistorie

Berichtdoor Gast » 24 Jan 2013, 12:18

Bedankt!

Jens.
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 5724
Lid geworden op: 10 Okt 2010, 12:49
Locatie: Gent
Contact:

Re: Pre-en Protohistorie

Berichtdoor Jens. » 25 Jan 2013, 15:36

Open vragen: out of africa I, II ; tekenen van geweld in meso/neo ; 4 aanwijzingen dat er in de Bronstijd contact was tussen Groot-Brittannië en het vasteland ; 4 manieren waarop de Kelten voorkomen in de wetenschappelijke literatuur.
Daarna 2 kaders die je moest invullen ivm culturen etc. Vervolgens waren er 20 definities gegeven waarbij jij het juiste begrip moest geven (easy) en de laatste vraag waren 8(?) meerkeuzevragen waarbij je soms zelf nog een 5de moest/kon geven en er giscorrectie was.
“We cannot escape the fact that we are heirs and prisoners of the past we are endeavouring to excavate, or avoid the long shadows it casts.” Walsham

Den Hugo
Gebruikersavatar
Berichten: 7967
Lid geworden op: 23 Sep 2010, 01:37

Re: Pre-en Protohistorie

Berichtdoor Den Hugo » 26 Jan 2013, 20:45

Thx, slotje.


Terug naar “Eerste Bachelor”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast