Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Overzicht van de Historische Kritiek

Boudry
Gebruikersavatar
Berichten: 413
Lid geworden op: 10 Jun 2012, 19:53

Overzicht van de Historische Kritiek

Berichtdoor Boudry » 19 Sep 2012, 17:50

Hoewel het vak Historische Kritiek vaak gepresenteerd wordt als ' het buisvak van het eerste semester', moet ook benadrukt worden dat het volgens velen meteen ook ' het interessantste vak van het eerste semester' is, en de slaagpercentages vooral door de andere richtingen uit de faculteit naar beneden wordt gehaald. Professor Boone biedt zijn studenten een methode aan om kritisch te staan tegenover de overvloed aan informatie waarmee de huidige tijdgenoot geconfronteerd wordt. Hoe bronnen op het spoor komen, hoe ze kritisch benaderen, en vooral: hoe treedt men op indien bronnen onderling contradictorische informatie geven? Hoe kan men, met andere woorden, overgaan tot het confronteren van uiteenlopende getuigenissen over dezelfde gebeurtenissen om uiteindelijk te komen tot een zo dicht mogelijk aan zekerheid grenzende interpretatie van feiten en van de motieven waarom bepaalde feiten zich hebben voorgedaan, zoals wij kunnen vaststellen.
In een tweede deel wordt ingegaan op de historische synthese, en meer bepaald op de manier waarop in de loop der eeuwen samenlevingsvormen zich het verleden hebben voorgesteld. De ontwikkeling van de 'geschiedenis' als autonoom wetenschapsgebied komt ook aan bod: in welke mate hebben ideologische, politieke en filosofische overtuigingen mee gestalte gegeven aan het beeld van het verleden? Alle theoretische beschouwingen worden met concrete toepassingen in de vorm van casussen geïllustreerd. Zoals dit opleidingsonderdeel, dat zelf op een eerbiedwaardige traditie teruggaat, is opgevat, presenteert het een methode die niet enkel voor de beoefenaars van de geschiedenis, maar ook bij uitbreiding voor vele wetenschapsgebieden van mens- en sociale wetenschappen bruikbaar is.
De leerstof bestaat enerzijds uit leerstof uit het handboek “'Historici en hun métier. Een inleiding tot de historische kritiek'” en anderzijds concrete casussen, vaak vergezeld van filmmateriaal en ironische kwinkslagen van de prof. Naar de les gaan en goed noteren is een absolute must omdat er elk jaar op het examen een casus gevraagd wordt die je tijdens de colleges zag. Bovendien is professor Boone een zeer goed en interessant spreker. Het gevaar bij dit vak is dat de leerstof uitdagend en uitgebreid is. Om die reden durven sommigen zich wel eens verslikken in de zee van historische theorieën, wanneer ze in tijdsnood raken en in sneltempo de cursus erin stampen. Dit kan natuurlijk vermeden worden door telkens je lessen door te nemen. Ook dit jaar publiceert de VGK weer een casuslijst, voor velen een godsgeschenk.

Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar


Ondervragingsvorm:

Het examen bestaat uit volgende onderdelen:
- 20 MEERKEUZEVRAGEN OVER HET BOEK op de helft van de punten
er is GEEN giscorrectie
- 1 VRAAG I.V.M. DE LES (de casus) op een kwart van de punten
(casussen; zie notities)
- 1 DENK¬VRAAG op een kwart van de punten
Time you enjoy wasting, is not wasted.

camille ghekiere

Re: Overzicht van de Historische Kritiek

Berichtdoor camille ghekiere » 07 Okt 2012, 19:11

Marc Boone vermeldde enkele vragen waarop we het antwoord zouden moeten weten adhv de notities van de vorige les, de meeste heb ik al gevonden omdat ze vorig jaar al in het forum werden gezet, maar deze niet:

- Welke voorbeelden werden vermeld onder “methode om leugens te ontmaskeren”?
- Welke 3 lagen komen aan bod in het boek van G. Deneckere?

kan iemand mij helpen?

JolienP
Gebruikersavatar
Berichten: 4
Lid geworden op: 24 Mar 2012, 20:42

Re: Overzicht van de Historische Kritiek

Berichtdoor JolienP » 20 Nov 2012, 15:00

Van het antwoord met de de voorbeelden ben ik niet zeker, maar zou het niet de interviews van Maurice De Wilde kunnen zijn.
Door zijn manier van ondervragen laat hij de geinterviewde meer zeggen dan dat die eerst van plan was, wijst hen op contradicties en verplicht hen de waarheid te vertellen.

de drie niveau's zijn:
1/ het persoonlijk leven van Leopold ( zijn zekerheden die wegvallen)
2/ geschiedenis van het jonge België
3/ metageschiedenis ( waarden en normen) rond thema's van die tijd. idealen van franse idealisten en neoconservatieven( willen terug naar ancien regime)

Ik hoop dat je toch iets aan dit late antwoord hebt gehad
Nothing is impossible. The word itself says "I'm possible"

Renée Mortier
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 Dec 2012, 10:39

Re: Overzicht van de Historische Kritiek

Berichtdoor Renée Mortier » 15 Dec 2012, 10:45

In de inleiding van de studentencursus van dit vak staat dat de overige casussen ook nog online zullen komen.
Heeft iemand een idee wanneer, en zullen die te vinden zijn onder "Samenvattingen"?
Bedankt!

JordyS
Gebruikersavatar
Berichten: 4117
Lid geworden op: 22 Jan 2010, 13:53
Locatie: Secretarisdorp

Re: Overzicht van de Historische Kritiek

Berichtdoor JordyS » 15 Dec 2012, 11:07

Op het einde van deze week ten laatste voor de blok dus. De laatste les wordt daar ook in verwerkt daarom dat het zo laat is. Dat is de enige manier om die lijst zo up to date mogelijk te houden. ;)

Renée Mortier
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 Dec 2012, 10:39

Re: Overzicht van de Historische Kritiek

Berichtdoor Renée Mortier » 15 Dec 2012, 12:32

Merci :)

Bram

Re: Overzicht van de Historische Kritiek

Berichtdoor Bram » 09 Jan 2013, 12:53

Heeft er iemand toevallig nog de casuslijst van vorig jaar? Ik ben namelijk mijn laatste pagina's op de één of andere manier kwijtgespeeld (heb maar tot casus 48).
Alvast bedankt


Terug naar “Eerste Bachelor”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron