Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Internationaal publiekrecht

Jan.
Gebruikersavatar
Berichten: 780
Lid geworden op: 22 Dec 2010, 01:15

Internationaal publiekrecht

Berichtdoor Jan. » 27 Sep 2011, 00:10

Dit vak wordt gedoceerd door professor An Cliquet, ter vervanging van professor Cogen. An Cliquet wordt omschreven als een zeer interessante lesgeefster, en het is zeker dat dit vak een absolute must is voor geïnteresseerden. Het geeft een overzicht van het brede domein van het internationaal publiekrecht. Er wordt tevens aandacht besteed aan actuele gebeurtenissen die verband houden met
internationaal publiekrecht.

Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar

"When one relies on sight to perceive the world, it is like trying to stare at the galaxy through a crack in the door."

Diethard
Gebruikersavatar
Berichten: 3950
Lid geworden op: 29 Sep 2010, 14:03
Locatie: Ruddervoorde

Re: Internationaal publiekrecht

Berichtdoor Diethard » 11 Jun 2012, 12:37

25 meerkeuze vragen met giscorrectie (goed +1, fout -0,25)
3 goed-foutvragen waarbij motivatie gegeven moest worden.
vb:
In Nicaragua zijn er rebellen in opstand tegen de staat, deze worden gesteund vanuit het buitenland en krijgen onder meer wapens, Nicaragua reageert hierop door te stellen dat dit onwetmatig gebruik van geweld is en beroept zich op het zelfverdedigingsprincipe is. Klopt dit?

1 casus vraag:
Rohan is een Afrikaans land dat geruime tijd geplaagd wordt door een groep rebellen die het gezag niet langer erkennen. De economisch situatie leidt hieronder met als gevolg dat de vissers besluiten om over te stappen naar meer illegalere praktijken, genaamd: piraterij. Als reactie hierop besluiten landen om hun handelsconvooien voortaan te beveiligen met militaire schepen. Het toeval wilt dat een paar onhandige piraten gevat kunnen worden door de Britten, nadat ze vanuit de volle zee, de territoriale wateren zijn binnen gevaren en zich op land konden verschuilen. De piraten worden voor het Britse gerecht gedagvaard en berecht.

Intern blijkt echter dat President Saruman de mensenrechten met de voeten treed en bovendien actief meewerkt aan genocide. Nadat de zoveelste familie is uitgemoord, beslissen twee verwanten om elk respectievelijk een klacht in te dienen voor het Duitse en Belgische nationale gerecht. Waarbij men in België zich beroept op de genocidewet om Saruman aansprakelijk te stellen.

In Gondor, een gebied in Rohan, roepen de O.R.K.S., een etnische minderheid die onderdrukt wordt, de onafhankelijkheid uit en omdat ze vinden dat hun rechten lang genoeg met de voeten zijn getreden en ze zoeken hiervoor erkenning.

vraag 1:
Ivm het dagvaarden voor het Duitse nationale gerecht. Is dit mogelijk + geef meest recente case die hier eveneens betrekking tot heeft.

vraag 2:
Ivm met de klacht voor het Belgisch gerecht op basis van de genocide-wet. Is dit mogelijk? Toon aan aan de hand van een verwante case die voor het ICJ kwam.

vraag 3:
Ivm met het arresteren van de piraten. Mogen ze berecht worden door G-B? motiveer + verwijs naar een case om je antwoord te staven.

vraag 4:
Ivm met onafhankelijkheid Gondor. Is de onafhankelijkheidsverklaring gerechtvaardigd? Waarom wel, waarom niet?2 kleine vragen:
Bespreek de optionele rechtspraak (?) bij het ICJ.

Geef de 4 voorwaarden op basis waarvan een land een ander land mag binnenvallen om de eigen onderdanen te beschermen. Hou hierbij rekening met de Entebbe-raid.


Voel vooral vrij om hier nog aanvullingen bij te geven, want de kans is groot dat er hier en daar wat fouten in zitten, maar de grote lijnen kloppen toch.
“I know who you are. I can see you. You're swearing now that, someday, you'll destroy me. Remember that far better women than you have sworn to do the same. Go look for them now.”- Atia (Rome)


Terug naar “Minor Recht”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron