Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Inleiding tot de natuurwetenschappen in de archeologie

Jan.
Gebruikersavatar
Berichten: 780
Lid geworden op: 22 Dec 2010, 01:15

Inleiding tot de natuurwetenschappen in de archeologie

Berichtdoor Jan. » 27 Sep 2011, 09:01

Dit vak, gedoceerd door Peter Vandenabeele, heeft als doelstelling inzicht te verwerven in de methoden en interpretatiemogelijkheden van het natuurwetenschappelijk onderzoek in de archeologie. Hier worden dus de natuurwetenschappen die onlosmakelijk met Archeologie verbonden zijn aan je voorgesteld. Voor de wiskundehaters: niet panikeren is de boodschap! Wiskunde en fysica zijn de enige natuurwetenschappen die niet behandeld worden; alle andere natuurwetenschappen dan weer wel (geografie, geologie, biologie en chemie). De themata zijn erg gevarieerd: de eerste principes inzake bemonstering van natuurwetenschappelijk materiaal, en de interpretatiemogelijkheden van bodemkunde, geologie en geografie ten dienste van de archeologie, archeozoölogie,
archeobotanie, fysische antropologie, enz. Daarnaast wordt een overzicht geboden van de natuurwetenschappelijke dateringstechnieken. Men heeft het zo bijvoorbeeld over zowel bodems en sedimenten als pollenanalyse, C14-datering en de gevolgen van syfilis op het menselijke skelet. Archeometrie is tevens een onderdeel van dit vak, met redelijk wat gewicht in de schaal dit jaar, aangezien dit onderdeel op 50% van de punten staat. Het is tevens één van de stokpaardjes van de nieuwe docent.

Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar

"When one relies on sight to perceive the world, it is like trying to stare at the galaxy through a crack in the door."

Terug naar “Minor Archeologie”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron