Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Teksten moderne en hedendaagse wijsbegeerte

Jan.
Gebruikersavatar
Berichten: 780
Lid geworden op: 22 Dec 2010, 01:15

Teksten moderne en hedendaagse wijsbegeerte

Berichtdoor Jan. » 27 Sep 2011, 09:55

In dit vak wordt De Crisis van de Europese Wetenschappen van Edmund Husserl grondig geanalyseerd. Daarnaast wordt een ander belangrijk filosofische werk ( De oorsprong van de Meetkunde van Husserl of Zijn en Tijd van Martin Heidegger) gelezen in een cartel. Een cartel houdt in dat de studenten buiten de lessen bijeenkomen om samen een filosofische werk te begrijpen. Geschiedenisstudenten moeten niet paniekeren, de cartels worden zo samen gesteld dat iemand met relatief weinig filosofische bagage terecht komt in een cartel met filosofie-studenten.

Het vak wordt niet op een conventionele manier aangebracht aan de studenten. Professor Gertrudis Van De Vijver is een voorstander van participerend onderwijs. Van een groepje studenten wordt verwacht dat ze een deel van de Crisis voorbereiden en dat ze een gesprek leiden. De prof stuurt hier en daar bij door het formuleren van een aantal opmerkingen. De rest van de studenten zit in een cirkel rond deze groep. Wanneer ze willen participeren aan het gesprek, moet ze letterlijk naar het midden gaan. Pas nadat ze dit gedaan hebben, komen ze aan het woord. De kwaliteit van de lessen is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van de voorbereiding van de studenten die de les moeten voorbereiden.

Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar

Archief schreef:Examenvragen eerste zit 2010-2011

Becommentarieer 'fact minded sciences create fact minded people' (Husserl 'krisis der Europaische wissenschaft... pp.5-6)
Waar is het misgelopen bij Galilei, Descartes en Locke
Vergelijk Huserrl met het pragmatisme: kan Husserl als een pragmatist beschouwd worde, kan de fenomenologie beschouwd worden als een pragmatisch project (o.b.v. een citaat).

"When one relies on sight to perceive the world, it is like trying to stare at the galaxy through a crack in the door."

Terug naar “Minor Geschiedenis van de Wijsbegeerte”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron