Dit vak wordt gedoceerd door H. Pinxten en wil studenten helpen bij het verwerven van kennis en inzicht in een wetenschappelijk basisvocabularium in de vergelijkende studie van religie. Het vak introduceert enkele centrale benaderingen en theorieën in de vergelijkende studie van religie. Het vak helpt inzicht verwerven in het nut van vergelijking, evenals in de valkuilen die in een goede vergelijkende wetenschap vermeden moeten worden (etnocentrisme, romantisering van de ander…). De student wordt verder ingeleid in de geschiedenis van de termen 'religie' en 'religies' om vervolgens vanuit deze geschiedenis een ruimere kijk te ontwikkelen op (1) de conceptualisering en institutionalisering van 'religie(s)' in deze globaliserende wereld en op (2) religie en identiteitsprocessen.
Een eerste deel is gericht op het verwerven van een wetenschappelijk basisvocabularium en het verwerven van kennis en inzicht in de bestaande benaderingen in de vergelijkende studie van religie. In dit deel worden tevens de valkuilen bij vergelijking van religies met voorbeelden aangetoond en besproken, en wordt een ruime geschiedenis van de termen 'religie' en 'religies' geschetst.
In een tweede deel komen recente discussies, theorievorming en actualiteit rond diversiteit in religie, rond religie en diversiteit, identiteit, globalisering, moderniteit ed. aan bod. Tevens wordt de relevantie van inzichten uit het eerste deel voor het denken rond deze topics verduidelijkt.
Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar