Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Vergelijkende religiestudies

Jan.
Gebruikersavatar
Berichten: 780
Lid geworden op: 22 Dec 2010, 01:15

Vergelijkende religiestudies

Berichtdoor Jan. » 27 Sep 2011, 10:27

Dit vak wordt gedoceerd door H. Pinxten en wil studenten helpen bij het verwerven van kennis en inzicht in een wetenschappelijk basisvocabularium in de vergelijkende studie van religie. Het vak introduceert enkele centrale benaderingen en theorieën in de vergelijkende studie van religie. Het vak helpt inzicht verwerven in het nut van vergelijking, evenals in de valkuilen die in een goede vergelijkende wetenschap vermeden moeten worden (etnocentrisme, romantisering van de ander…). De student wordt verder ingeleid in de geschiedenis van de termen 'religie' en 'religies' om vervolgens vanuit deze geschiedenis een ruimere kijk te ontwikkelen op (1) de conceptualisering en institutionalisering van 'religie(s)' in deze globaliserende wereld en op (2) religie en identiteitsprocessen.
Een eerste deel is gericht op het verwerven van een wetenschappelijk basisvocabularium en het verwerven van kennis en inzicht in de bestaande benaderingen in de vergelijkende studie van religie. In dit deel worden tevens de valkuilen bij vergelijking van religies met voorbeelden aangetoond en besproken, en wordt een ruime geschiedenis van de termen 'religie' en 'religies' geschetst.
In een tweede deel komen recente discussies, theorievorming en actualiteit rond diversiteit in religie, rond religie en diversiteit, identiteit, globalisering, moderniteit ed. aan bod. Tevens wordt de relevantie van inzichten uit het eerste deel voor het denken rond deze topics verduidelijkt.

Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar

"When one relies on sight to perceive the world, it is like trying to stare at the galaxy through a crack in the door."

Gast

Re: Vergelijkende religiestudies

Berichtdoor Gast » 25 Sep 2012, 07:39

Wordt dit vak dit jaar niet meer gedoceerd? :|


Terug naar “Minor Cultuur & Diversiteit”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron