Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Psychologie van de adolescentie

JordyS
Gebruikersavatar
Berichten: 4117
Lid geworden op: 22 Jan 2010, 13:53
Locatie: Secretarisdorp

Psychologie van de adolescentie

Berichtdoor JordyS » 27 Sep 2011, 12:13

Deze cursus wordt gedoceerd door W. Beyers en is niet bedoeld als een systematische ontwikkelingspsychologie of sociologie van de jeugd, maar wil een introductie bieden in die aspecten van de psychologie van jongeren en hun leefwereld die relevant zijn voor beginnende leraren. Het gaat hierbij om jongeren waarmee universitair geschoolde leraren in contact komen: dus de eigenlijke adolescentie (2de en 3de graad van het secundair onderwijs; 14 tot 18 jaar) en de late adolescentie of jongvolwassenheid (hoger onderwijs; 18 tot 22 jaar). Aansluitend bij de decretale bepalingen hierover is de doelstelling van dit vak om ondersteunende kennis te bieden bij de verschillende basiscompetenties voor de leraar.
Na een eerste typering van de adolescentie als leeftijdsperiode, worden inleidend de voornaamste veranderingen op biologisch, cognitief en sociaal vlak beschreven, die zich voordoen in adolescentie (12-22 jaar). Deze veranderingen leiden ertoe dat jongeren in belangrijke domeinen van de ontwikkeling nieuwe mogelijkheden gaan ontdekken. De voornaamste evoluties in drie van deze domeinen worden besproken: seksualiteit, identiteit en morele ontwikkeling. In aparte hoofdstukken wordt ingegaan op de psychosociale ontwikkeling van jongeren door te kijken naar veranderingen in de relaties met de ouders en leeftijdgenoten. Daarna worden enkele vormen van problemen bij jongeren besproken, voorzover de leraar daar mee geconfronteerd wordt, zowel internaliserende problemen als externaliserende problemen (druggebruik en delinquentie). Tenslotte worden enkele thema's uitgediept die verband houden met aspecten van de leefwereld en de eigen cultuur van jongeren (normen en waarden, en, heel concreet, muziek).


Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar

Ruben
Gebruikersavatar
Berichten: 6378
Lid geworden op: 20 Okt 2007, 11:57
Locatie: secretarisdorp

Re: Psychologie van de adolescentie

Berichtdoor Ruben » 24 Jan 2012, 16:50

Een meerkeuze-examen, dus hier valt weinig over te zeggen. Alle tips vermeldt de prof zelf in zijn les en er staan ook een boel voorbeeldvragen op minerva (onder curios). Er is giscorrectie. Het examen is doenbaar, maar niet gemakkelijk.
Ruben says: uhu
mja
soit, bijna alle coureurs die ik nu heb kunnen potten breken
Johannes says: zie maar dat ze geen poten breken
HAHAHAHAHAHA


Terug naar “Lerarenopleiding”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron