Deze cursus wordt gegeven door Phillipe Crombé en Roy Van Beek. He is een diachroon chronologisch overzicht van de pre- en protohistorische periodes, industrieën en culturen van Europa, met nadruk op West-Europa in het Paleolithicum, het Mesolithicum, het Neolithicum, de bronstijd en de ijzertijd. Daar het op de maandagmorgen valt, zien velen het vaak niet zitten om naar de lessen te gaan, maar wees niet beet genomen! Deze cursus groeit ieder jaar door nieuwe ontdekkingen en is daardoor zeker niet te onderschatten. Dit is een buisvak in het eerste jaar en in de lessen is het soms wel eens een uitdaging om wakker te blijven door de vele sites waarbij je soms wel oprecht kunt verwonderd zijn en even wakker worden. De lessen worden aangevuld met vele en rijke powerpoints. Naar de lessen gaan voor dit vak is zeker aangeraden omdat alleen zo je de essentiële zaken van de details kunt onderscheiden en dat is een zaak van slagen of buizen bij dit blokvak.
Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic vorig jaar
Archief schreef:Examenvragen eerste zit 2010-2011
1) De megalithische traditie in Europa in funeraire context en monumenten schetsen in de periode ... Zo veel mogelijk in detail over verspreiding, kenmerken, bouw, ...
2) De verspreiding van metalen in Europa; bespreek verspreiding, gebruik, kenmerken, ...
3) Een tabel met verschillende sites en culturen waarbij je een archeologische situering moest geven, de cultuur (enkel bij sites), een absolute datering (niet bij sites) en een situering in de ruimte.
oa. Chertomlyk, Atapuerca (Sima de los Huesos), Federmesser-cultuur, Dimini-cultuur, ...
4) Een lange lijst met definities en je moet het juiste woord geven
5) de meerkeuzevragen met GIS-correctie van -0,5 bij een fout antwoord.