Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


18/04: Privacy in de hedendaagse maatschappij

BlackJack
Gebruikersavatar
Berichten: 1073
Lid geworden op: 21 Dec 2008, 16:46

18/04: Privacy in de hedendaagse maatschappij

Berichtdoor BlackJack » 02 Apr 2012, 15:35

Afbeelding


Hoe is het gesteld met onze privacy in de hedendaagse maatschappij? Is zij veilig of zijn er gegronde redenen om aan te nemen dat ze bedreigd wordt? Er zijn alvast lieden die beweren dat het scenario van een alziende staat een quasi realiteit is geworden. Om het veiligheidsgevoel onder burgers te vergroten, installeren de politiediensten van dit land en masse camera's die iedere beweging nauwkeurig registrereren. Een nieuwe tendens die voor de nodige gefronste wenkbrauwen zorgt, bestaat eruit om camera's te installeren op de werkvloer zodat de werkgever kan controleren of de werknemer zijn werk naar behoren doet. Naar schatting staan er België alleen al 200 00 camera's en het ziet er sterk naaruit dat hun aantal alleen nog maar zal toenemen.

Maar ook door de opkomst van de moderne media komt onze privacy onder druk te staan. Via het internet zijn we in staat om binnen enkele luttele minuten heel wat informatie te vergaren over eender welke persoon. Zo verzamelt en bundelt Facebook informatie van haar gebruikers om die dan te verpatsen aan bedrijven. De geboorte van de gepersonaliseerde reclame is een feit. Een voordeel voor sommigen, voor anderen dan weer een inbreuk op hun recht op privacy.

Omdat dit belangrijke thema de nodige aandacht verdient, organiseert de VGK op woensdag 18 April een dubbellezing. De eerste lezing met de titel 'Big Brother in Europa' zal verzorgd worden door Raf Jespers. Raf Jespers studeerde eerst geschiedenis aan onze Alma Mater om zich nadien toe te leggen op de studie rechten. In 2010 schreef hij een boek waar hij de toestand van onze privacy kritisch doorlicht.

De tweede lezing met de titel 'Big Brother is dood, lange leve de duizend little sisters!' zal verzorgd worden door Willem Debeuckelaere. Hij studeerde rechten in Gent. Nu is hij als voorzitter verbonden aan de commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Beiden lezingen zullen ongeveer een halfuur duren. Nadien is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de sprekers. De avond wordt afgesloten met een reportage die op een bijzonder heldere manier aantoont op hoevele fronten onze privacy gevaar loopt.
'Wat de scepticus betreft: die is een dubbelwezen. Zolang hij denkt, blijft hij buiten de kom en kijkt hij naar de vissen die daarin rondzwemmen. Maar omdat hij wel moet leven, bevindt hij zich ook weer in de kom.' Paul Veyne over Michel Foucault.

Terug naar “2011-2012”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron