Pagina 1 van 1

28/02: De Arabische Lente, een jaar later.

Geplaatst: 13 Feb 2012, 17:40
door BlackJack
Afbeelding
Vorig jaar waren wij allen getuigen van één van de belangrijkste evenementen van het begin van de 21ste eeuw, de Arabische Lente. Er was iets gebarsten in de hoofden van vele Moslims. Ze trokken massaal de straat en eisten het ontslag van hun leiders en meer democratische inspraak. Eerst werd de grond onder de voeten van Ben Ali te heet en na maanden van protest werd hij gedwongen te vertrekken. De val van Ben Ali veroorzaakte een ware kettingsreactie in moslimwereld. De revolutie verspreidde zich eerst naar Egypte waar het regime van Moebarak ten val werd gebracht. Sindsdien kent iedereen het Tahrirplein. Daarna was Libië aan de beurt. Het Westen zag zich zelf genoodzaakt om militair tussen te komen nadat Khadafi had gedreigd om een bloedbad aan te richten onder zijn eigen bevolking. De laaste tijd is het vooral de opstand in Syrie dat de nodige internationale aandacht krijgt.

Deze historische gebeurtenissen zijn voor de VGK een aanleiding om een debat te organiseren over de Arabische Lente. Is er werkelijk sprake van een transitie van een autoritair regime naar een democratische regime? Waarom heeft het zolang geduurd vooraleer het Westen de protesten ondersteunde? Wat zal de toekomst brengen in die landen waar de revolutie is geslaagd?

Het debat zal gemodereerd worden door John Vandaele. Hij is journalist bij het mondiale magazine Mo en auteur van meerdere boeken waaronder De Strijd om Waardig Werk en Over Neoliberalisme en Globalisering. Naast hem mag de VGK vier debattanten verwelkomen. Sami Zemni is professor aan Ugent en verbonden aan de vakgroep Studies van de Derde Wereld. Hij is graag geziene gast bij de VRT om commentaar te geven bij de Arabische Lente. Peter Van Kemseke studeerde geschiedenis en globale politiek aan katholieke universiteit Leuven. Ten tijde van de Arabische Lente was hij de adviseur van minister Van Ackere die toen nog de minister van buitenlandse zaken was. Samira Bendadi werkt ook voor het mondiale magazine Mo, maar zij is vooral bekend geworden met haar boek over het Arabische feminisme (Dolle Amina's). Daniel Demoustier is een cameraman die regelmatig documentaires maakt over het Midden-Oosten voor de VRT.

Re: 28/02: De Arabische Lente, een jaar later.

Geplaatst: 13 Feb 2012, 20:29
door Den Hugo
Dus Syrië komt ook aan bod? Zal zeker interessant zijn dan.

Re: 28/02: De Arabische Lente, een jaar later.

Geplaatst: 14 Feb 2012, 01:56
door BlackJack
Gezien de pregnantie van de situatie in Syrië lijkt het me onmogelijk dat daarover niet gesproken zal worden. Mocht dat toch het geval zijn, kan een student steeds een kritische vraag stellen in verband met de situatie in Syrië.

Re: 28/02: De Arabische Lente, een jaar later.

Geplaatst: 14 Feb 2012, 11:03
door Dancet
TL;DR

Re: 28/02: De Arabische Lente, een jaar later.

Geplaatst: 16 Feb 2012, 21:49
door Den Hugo
Excuse me?