Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Muziekgeschiedenis II

Michiel_D
Gebruikersavatar
Berichten: 1035
Lid geworden op: 26 Apr 2010, 18:36
Locatie: Koksijde

Muziekgeschiedenis II

Berichtdoor Michiel_D » 23 Sep 2010, 10:33

Dit gevorderd vak, met als titularis F. Maes, wil studenten een inzicht helpen verwerven in de culturele ontwikkelingen in de Europese geschiedenis en de plaats van de muziek daarin. De cursus moet bijdragen tot een breed cultuurhistorisch bewustzijn. In het vak
muziekgeschiedenis gebeurt dit via de invalshoek van één kunsttak, de muziek. Het einddoel is de vorming in het cultuurhistorisch denken en inzicht in de esthetische kwaliteiten van muziek. Inhoudelijk wordt de muziekgeschiedenis van 1780 tot 1910 besproken. Het vak concentreert zich op de ontwikkelingen in de 19e eeuw en de consequenties ervan in de vroege 20e eeuw. Hoewel aangeraden, kan je ook zonder het gevolgd hebben van Muziekgeschiedenis I beginnen aan dit opleidingsonderdeel. Het examen bestaat uit twee delen: een deel met luistertest waarbij de studenten de fragmenten moeten identificeren, en een deel met open vragen.

Nuttige links:
ECTS-fiche

Voorbeeldvragen:
1) Bespreek de Italiaanse opera in de 19de eeuw
2) Bespreek het Romantische Karakterstuk
3) 12 muziekfragmenten
Bij de muziekfragmenten: bij de opera's moeten je kunnen situeren waar ongeveer je in de opera zit en bij Schubert moet je de naam van het lied ook kennen.


1) overzichtsvraag; de negentiende eeuwse muziekgeschiedenis kenmerkt zich door een paradox: enerzijds het streven naar verinnerlijking, anderzijds de institutionalisering. Leg uit en gebruik voorbeelden.
2) "termen": situeer volgende werken (wie wanneer waar wat, en waarom zo belangrijk?)
- 'spozalitio' ofzoiets, een of ander Italiaans gedoe, echt een detail dat bijna niemand kent, soit
- des knapen waldhorners (ofzo :/)
- missa in angustiis
- pélias et mélisande
3) 12 muziekfragmenten

Terug naar “Minor Kunstwetenschappen”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron