Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Rechtsantropologie

Michiel_D
Gebruikersavatar
Berichten: 1035
Lid geworden op: 26 Apr 2010, 18:36
Locatie: Koksijde

Rechtsantropologie

Berichtdoor Michiel_D » 23 Sep 2010, 22:56

Dit opleidingsonderdeel beoogt studenten vertrouwd te maken met niet-westerse rechtstelsels. Aan de student worden basiskennis en analysetechnieken bijgebracht die hem/haar zullen toelaten dergelijke rechtstelsels in hun reële maatschappelijke context te
ontleden. Het vak is opgebouwd uit twee delen. In een eerste deel worden enkele centrale begrippen van de rechtsantropologie bekeken en krijg je een inleiding tot enkele niet-Westerse rechtssystemen zoals het Afrikaanse of het Islamitische. Komen onder meer aan bod: het recht van inheemse volkeren in Latijns Amerika, Afrikaans gewoonterecht, en Islamitisch recht. In het tweede gedeelte gaat het om de rol van de (rechts-) antropologie en de kennis van niet-Westerse (rechts-) culturen in Westerse rechtssystemen. Wist je bijvoorbeeld dat een stamhoofd iets is dat de Westerlingen ingevoerd hebben? Maar ook op het thuisfront speelt de confrontatie. Hoe moeten we omgaan met andere rechtsculturen? Wat doen we met culturen die bepaalde mensenrechten niet respecteren? Wat met polygamie? Ook komen er regelmatig gastcolleges aan bod.

Nuttige links:
-ECTS-fiche
-Topic vorig jaar

Eldar
Gebruikersavatar
Berichten: 8717
Lid geworden op: 25 Jan 2008, 13:53

Re: Rechtsantropologie

Berichtdoor Eldar » 16 Jun 2011, 11:29

-Kennen dieren waardigheid?
-De professor stelt een ECTS-fiche op voor rechtsantropologie. Maak een clausule die het vertrouwen verhoogt en een die het vertrouwen verlaagt.
-Incest. ONderstaande situatie. Patrick heeft 3 jaar cel en heel grote geldboete gekregen. Hij wil naar het ehrm om schade vergoeding te vragen. Becommentarieer.

Geen legale incest voor het Duitse koppel Patrick S. (31) en zijn zus, Susan K. (23). De man heeft vier kinderen met zijn zus en wou via het gerecht de legaliteit van zijn incestueuze relatie bekomen.

Schadelijke gevolgen
Het Duitse gerecht oordeelde dat de wetgeving rond incest in het leven werd geroepen om de schadelijke gevolgen ervan tegen te gaan, alsook om de "zwakkere" partner in incestueuze relaties te beschermen.

Gehandicapt
Kinderen die voortkomen uit zo'n relatie lopen een groter risico op genetische afwijkingen. Twee kinderen van het Duitse koppel zijn gehandicapt.

Adoptie
Broer Patrick en zus Susan groeiden niet samen op. Ze ontmoetten elkaar pas op latere leeftijd, omdat Patrick geadopteerd werd door een ander gezin. Toen Susan wees werd, ontlook de liefde tussen haar en haar broer Patrick. Het paar heeft nu vier dochtertjes, tussen 6 en 3 jaar.

Andere man
Susan kreeg ook nog een kind van een andere man, toen broerlief twee jaar achter de tralies zat voor incest. Patrick S. riskeert nu nog eens 30 maanden cel omdat hij de relatie met zijn zus niet wil verbreken. (jv)


-Don't ask don't tell. Pentagon heeft een enquête opgesteld en de vragen zijn duidelijk vanuit een bepaald standpunt geschreven. Becommentarieer.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil van haar militairen weten of ze wel eens een kamer, een kooi of een tent gedeeld hebben met een lid van de krijgsmacht van wie zij denken dat hij of zij homoseksueel is.

Het is een van de tientallen vragen van een enquête die deze week verstuurd is aan 400.000 militairen en reservisten.

Een andere vraag luidt: “Is je wel eens een badgelegenheid toegewezen met een open doucheruimte die ook gebruikt werd door een lid van de krijgsmacht van wie je denkt dat hij of zij homoseksueel is?”

De enquête is een onderdeel van een studie van het Pentagon naar de mogelijke integratie van openlijke homoseksuelen in het leger. President Obama is daarvoor gewonnen, maar hij heeft er de steun van het Congres voor nodig.

Sinds 1993 is het omstreden beleid ‘Don’ task, don’t tell’ van kracht, waarbij het leger militairen niet mag vragen naar hun seksuele geaardheid, en militairen die homo zijn daar niet voor uit mogen komen. Admiraal Mike Mullen, voorzitter van de chefs van staven, zei in februari dat hij er persoonlijk van overtuigd is dat het goed zou zijn homo’s en lesbiennes toe te staan openlijk in het leger te dienen. Minister Gates van Defensie wilde eerst een studie naar de gevolgen van herroeping van ‘Don’t ask, don’t tell’, die in december afgerond moet zijn.

De enquête vraagt ook hoe de respondent na herroeping van de wet zou reageren als een andere militair zijn partner van hetzelfde geslacht meebrengt naar feestelijke militaire bijeenkomsten: gewoon komen, mijn partner niet meer meenemen, niet meer komen, iets anders, of: weet niet.

Wie de enquête invult kan verzekerd zijn van anonimiteit, verzekert het Pentagon.
Ronny zegt: (22:56:57)
no bicky veggie, no party!


Praetorian schreef:In this fraternity, you gotta make the money first. Then when you get the money, you get the power. Then when you get the power, then you get the woman. Then you equal Nathan.

Ronny
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 6015
Lid geworden op: 19 Aug 2008, 11:48

Re: Rechtsantropologie

Berichtdoor Ronny » 16 Jun 2011, 12:20

Dank je Nathan, slotje.
Wisdom comes to us when it can no longer do any good.

WouterP 4 Franciscus II


Terug naar “Minor Recht”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron