Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Rechtssociologie

Michiel_D
Gebruikersavatar
Berichten: 1035
Lid geworden op: 26 Apr 2010, 18:36
Locatie: Koksijde

Rechtssociologie

Berichtdoor Michiel_D » 23 Sep 2010, 22:34

Deze cursus, gegeven door P. Hebberecht, focust zich voornamelijk op het bijbrengen van kennis van en inzicht in de samenhang tussen een rechtssysteem en de maatschappijstructuur, in de deelorganisaties van het recht (wetgeving, politie en andere handhavers van wetten, advocatuur, rechterlijke macht ) die gezamenlijk het recht maken, in de individuele subjectieve ervaring van het recht en in de interactiesystemen tussen rechtssubjecten en de vertegenwoordigers van het recht. Aandacht wordt ook besteed aan de impact van etnicisering en globalisering op het recht.
In een inleidend deel wordt de ontwikkeling van de rechtssociologie besproken vanuit
een wetenschapstheoretisch en wetenschapssociologisch perspectief. Verder wordt aandacht besteed aan vier paradigma's: recht als systeem van intrinsieke waarden,recht als middel tot ‘social engineering’, recht als ideologie en recht als maatschappelijke institutie.
In het tweede deel worden de vier grote onderwerpen van de rechtssociologie uiteengezet: de rechtssystemen, de sociale organisatie van het recht, de burgers en het recht, de rechtsbeginselen en fundamentele begrippen. De sociologische studie van rechtssystemen verklaart het recht of hun specifieke regelingen vanuit hun sociale context. Het recht wordt hierbij gezien als een afhankelijke variabele, die slechts door en uit de samenleving begrepen en verklaard kan worden. Bij de studie van de sociale organisatie van het recht wordt het rechtssysteem opgevat als een complex conglomeraat van op zichzelf staande organisaties (wetgeving, politie en andere handhavers van wetten, advocatuur, rechterlijke macht) met eigen waarden en normen, eigen doelstellingen, eigen cultuur, die meewerken aan een gemeenschappelijk doel, nl. de realisering van het recht. Met betrekking tot de relatie tussen de burger en het recht wordt aandacht besteed aan de legitimiteit van het recht, aan de publieke opinie ten aanzien van rechtsregels en aan de burgers en de realisering van hun rechten. Tenslotte worden de sociale contexten geanalyseerd waarbinnen rechtsbeginselen en fundamentele begrippen worden gehanteerd.
In een derde deel komen de impact vande etnicisering en globalisering op het recht aan bod.

Nuttige links:
-ECTS-fiche
-Topic vorig jaar

Terug naar “Minor Recht”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron