Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Criminologie

Michiel_D
Gebruikersavatar
Berichten: 1035
Lid geworden op: 26 Apr 2010, 18:36
Locatie: Koksijde

Criminologie

Berichtdoor Michiel_D » 23 Sep 2010, 22:26

In dit vak probeert professor Patrick Hebberecht U een elementaire kennis en inzicht bij te brengen in de basisbegrippen en de historische ontwikkeling van de criminologie en in de belangrijkste onderzoeksdomeinen met aandacht voor theoretische inzichten en onderzoeksmethoden.
In een eerste deel wordt aandacht besteed aan een aantal basisbegrippen van de criminologie: de definities van misdaad, de wetenschapstheoretische status van de criminologie, het meten van criminaliteit en het onderscheid tussen fundamentele en toegepaste criminologie.
In een tweede deel wordt vanuit een historisch perspectief aandacht geschonken aan de ontwikkeling van het denken over de crimineel en de criminaliteit: het klassieke denken uit de 18de eeuw, de individuele en sociaal-positivistische denkbeelden uit de 19de eeuw en de ontwikkelingen in de biologische, psychologisch-psychiatrische, sociologische en geïntegreerde criminologie uit de 20ste en 21ste eeuw.
In een derde deel komen de grote deeldomeinen van de criminologie aan bod: de processen, actoren en factoren die aan de basis liggen van het strafbaarstellen van gedrag, de oorzaken van omvang, aard en evolutie van criminaliteit met aandacht voor daders en slachtoffers en de informele en formele reacties op criminaliteit (media en criminaliteit, onveiligheidsgevoelens, politie, justitie, uitvoering straffen en maatregelen …).

Nuttige links:
-ECTS-fiche
-Topic vorig jaar

Terug naar “Minor Recht”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron