Pagina 1 van 1

Onrechtmatige daad en alternatieve schadevergoedingssystemen

Geplaatst: 23 Sep 2010, 19:06
door Michiel_D
Wie moet wat betalen als u tegen de auto van uw buurman rijdt? En wat als u in de supermarkt uitglijdt over een bananenschil? Wanneer komt de verzekering tussen? Dit alles en nog veel meer wordt u uitgelegd door professor Boone, die de cursus geeft. Het vak heeft tot doel de student kennis en inzicht te verschaffen in het buitencontractuele aansprakelijkheidsrecht en in de basisbegrippen van en verbanden met alternatieve schadevergoedingsmechanismen; en het zelfstandig kunnen toepassen van deze kennis. De materie is technisch en voor historici (die geen inleiding tot het privaatrecht hebben gekregen) niet altijd makkelijk te vatten. Begrijpend studeren en oefeningen maken is van groot belang.

Nuttige links:
-ECTS-fiche
-Topic vorig jaar

Re: Onrechtmatige daad en alternatieve schadevergoedingssyst

Geplaatst: 08 Jun 2011, 12:31
door Eldar
-Bvba glas en onderaannemer (schrijnwerker) -> Restaurant. Bvba: vervoer van glazen, stelt onderaannemer aan om glazen te plaatsen. Glazen breken en deel van het meubilair is kapot
a)kan het restaurant op basis van buitencontractuele aansprakelijkheidsrecht vorderen? (verfijners en verdwijners toepassen)
b) Dorien (bestuurder) rijdt werknemer van bvba glas aan terwijl hij aan het transporteren was. Werknemer is in fout. Welke vergoeding kan werknemer krijgen (arbeidsongevallen) en welke vergoeding kan dorien krijgen?
-Fietser en auto komen in aanrijding -> doet het er toe wie in fout is voor volgende schade
a)lichamelijke schade van de fietser
b) de fiets
c) de auto
-Nog een grote vraag (herinner ze mij niet)
-Verschillende kleinere vragen zoals
a)Opzet van de benadeelde -> kan de verzekeraar dit tegenwerpen tijdens het geding (bij familiale verzekering en WAM toepassen)
b)Rechthebbenden van iemand die aan een ziekenhuisinfectie gestorven is (kwam binnen voor polsbreuk) -> Integraal regres mogelijk?
c) Baby -> lichamelijke schade door toxische stoffen van speeltje. Wie aansprakelijk stellen (wet productaansprakelijkheid)

rest herinner ik mij niet meer :)

Re: Onrechtmatige daad en alternatieve schadevergoedingssyst

Geplaatst: 09 Jun 2011, 19:30
door Michiel_D
bedankt, slotje