Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Statistiek

Ramses
Gebruikersavatar
Berichten: 332
Lid geworden op: 09 Mei 2010, 10:37

Statistiek

Berichtdoor Ramses » 26 Sep 2010, 10:31

Deze cursus wordt gedoceerd door J. Lievens en geeft een inleiding tot de basisbeginselen van de statistiek in de sociale wetenschappen. Kwantitatief onderzoek is één van de belangrijkste middelen die de sociale wetenschapper ter beschikking heeft om naar de samenleving te kijken. Bevolkingsgegevens en data verkregen uit steekproeven geven inzicht in maatschappelijke fenomenen, tendensen en veranderingen. De beschrijvende statistiek levert een hulpmiddel om grote hoeveelheden informatie op een systematische en wetenschappelijk verantwoorde wijze te synthetiseren. Inductieve statistiek levert de methode om vanuit gegevens verkregen uit een (correct getrokken) steekproef conclusies te trekken over de volledige bevolking. De belangrijkste doelstelling van dit opleidingsonderdeel is studenten op te leiden tot bewuste en kritische gebruikers van eenvoudige statistische technieken. In latere jaren kan voortgebouwd worden op de hier opgedane kennis, inzichten en vaardigheden voor het aanleren van meer geavanceerde statistische technieken en modellen. Voor de opleiding sociologie zijn dit meer in het bijzonder: Kwantitatieve analyse (Ba2) en Multivariate analyse (Ba3).

Nuttige links:
- ECTS-fiche
- Topic vorig jaar
- Allerlei hulpmiddelen bij het studeren

Exameninfo:
Het examen statistiek bestaat uit +/- 13 meerkeuzevragen voorzien van een stevige giscorrectie, met de nadruk op inzichts- en toepassingsvragen. De moeilijkheidsgraad ontstaat door het feit dat er meerdere correcte antwoorden kunnen voorkomen zonder de vermelding hoeveel. Gissen kan je dus beter niet doen. De vragen worden vooral toegespitst op toepassen en in mindere mate op theorie.

Terug naar “Minor Politieke & Sociale Wetenschappen”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron