Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Sociologische Benaderingswijzes

Ramses
Gebruikersavatar
Berichten: 332
Lid geworden op: 09 Mei 2010, 10:37

Sociologische Benaderingswijzes

Berichtdoor Ramses » 26 Sep 2010, 10:28

Dit vak wordt gedoceerd door M. Van Houtte en heeft als doel de studenten een overzicht te geven van de voornaamste richtingen en/of visies van de hedendaagse sociologie. De diversiteit en variaties in de theoretische perspectieven en benaderingswijzen staan centraal en studenten leren deze ook kritisch toepassen. Om het 'pluralisme' binnen de sociologie zo helder mogelijk voor te stellen wordt, zoals gebruikelijk in deze discipline, een onderscheid gemaakt tussen twee soorten richtingen, met name de inhoudelijke en de methodologische. De inhoudelijke richtingen bepalen welke aspecten van de maatschappelijke werkelijkheid moeten worden bestudeerd om er inzicht in te verwerven. Elke inhoudelijke richting heeft een eigen theoretisch referentiekader en eigen uitgangsveronderstellingen met betrekking tot het bekijken van de maatschappelijke werkelijkheid. Achtereenvolgens komen aan bod: het structuralisme (met onder andere aandacht voor het 'herboren' structuralisme van begin 1970 en multilevel analyse), de interactionele richting (ruiltheorie en netwerkanalyse), de sociologie van het sociaal handelen, het symbolisch interactionisme en de ethnomethodologie. Vast verweven met die inhoudelijke richtingen zijn er de methodologische. Deze bepalen de wijze waarop de onderzoeksvragen worden geformuleerd en hoe deze worden beantwoord. Het positivisme en de verstehende benadering worden behandeld in het licht van de inhoudelijke richtingen. Aan het functionalisme wordt meer specifieke aandacht besteed; ook de conflictsociologie komt hier aan bod. Na een algemene inleiding worden alle genoemde benaderingswijzen in detail bestudeerd aan de hand van concrete voorbeelden uit de hedendaagse sociologie. Oefeningen sluiten aan bij het gedoceerde materiaal.

Nuttige links:

- ECTS-fiche
- Topic vorig jaar
- Allerlei hulpmiddelen bij het studeren

MattCo
Gebruikersavatar
Berichten: 165
Lid geworden op: 19 Sep 2008, 21:00
Locatie: Gent (Wondelgem)

Re: Sociologische Benaderingswijzes

Berichtdoor MattCo » 05 Jun 2011, 13:19

Indien er nog mensen zijn die dit vak volgden, ik heb notities van alle lessen. Indien interesse mag je me steeds contacteren via een PM.
Nihil ad rem ...


Terug naar “Minor Politieke & Sociale Wetenschappen”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron