De leerinhouden sluiten aan bij de vakinhoudelijke vorming van de studenten in de bachelor/of master opleiding. Het opleidingsonderdeel bestaat uit twee delen:
1. Een theoretisch deel met aandacht voor reflectie op kunst en cultuur.
2. Een praktisch/empirisch deel met aandacht voor opdrachten uitgevoerd in één van de deelgebieden.
1. Theorie
Studenten worden geïntroduceerd in het debat over de functies van kunst & cultuur met een speciale focus op educatieve perspectieven.
Focus op confrontatie van hoge en lage cultuur, van de Two Cultures (menswetenschappen en exacte wetenschap), tussen multi- en interculturele perspectieven, en van technologie en cultuur.
Focus op verschillende genres / velden: museum, opera, theater, muziek, literatuur, graphic novel / strips, film, televisie, en een verkenning van nieuwe digitale genres (computer games, blogs), etc.
Specifieke onderwerpen zullen belicht worden, zoals:
* Jongerencultuur & life styles
* Stedelijke culturen / cultuur en de stad
* Kunst & wetenschap
* Interculturele en multiculturele perspectieven
* Educatieve werking van culturele instituties
Theoretische en onderzoeksperspectieven zullen onderwezen worden op basis van voorgaande onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten en in samenwerking met belangrijke culturele instituties (theater, opera, kunstencentrum, …).
Tijdens de lessen zal ingegaan worden op de culturele actualiteit.
2. Praktijk
Studenten participeren in culturele evenementen (een selectie wordt gepresenteerd), die de basis zullen vormen voor groeps- en online discussies. Studenten selecteren thema’s voor theoretische reflectie en praktische implementatie (focus op interdisciplinaire educatieve projecten). Een aantal cases (zie referenties) zullen gepresenteerd worden als voorbeelden van interessante praktijk en als 'work-in-progress'. Studenten participeren indeze lopende projecten, en/of kunnen nieuwe thema's kiezen voor onderzoek en ontwikkeling.
Nuttige links:
ECTS-fiche
Topic Vorig Jaar